Организатор догађаја на ком малолетник пије алкохол сноси одговорност

Вођени случајем који је узнемирио јавност, када је група од 16 малолетника, од којих 9 у бесвесном стању, примљена на токсикологију Војномедицинске академије (ВМА) под сумњом да су се отровали алкохолом, долази се до питања, шта закон прописује када је продаја и служење алкохола малолетним лицима у питању. Да ли је довољно јасан и да ли га се и зашто не придржавају угоститељи?

Психолог Радмила Вулић Бојовић изјавила је да је врло битно да се разуме да онај ко организује догађај на ком малолетно лице може да дође у контакт са алкохолом, на овај или онај начин, сноси одговорност за то.

 -Закон јасно каже да малолетници не би требало да уопште буду у ситуацији да могу да дођу близу алкохола и других психоактивних супстанци, али реалност нас демантује и говори да се то скоро свакодневно дешава. Ми говоримо о једном системском проблему, проблему који је много комплексији, сложенији од слободне воље деце која ни не знају шта све могу бити штетне последице конзумирања психоактивних супстанци, тако да је одговорност увек на одраслима, наглашава Радмила Вулић Бојовић.

Казна за правно лице које продаје, услужује и поклања алкохолна пића, укључујући и пиво, лицима млађим од 18 година живота, износи до 2.000.000,00 динара. Чланом 24. Закона о Заштити потрошача прописана забрана продаје, услуживања и поклањање алкохолних пића, укључујући пиво, лицима млађим од 18 година живота. Истим чланом обезбеђује се заштита малолетних лица као посебно осетљиве категорије потрошача и санкције се изричу привредним субјектима који лицу млађем од 18 година продају, поклоне или услуже алкохолно пиће, укључујући и пиво.

-Ја мислим да је врло битно да се разуме да онај ко организује догађај на коме малолетно лице може да дође у контакт на овај или онај начин, сноси одговорност за то. Тако продавци у радњама или трафикама, који продају алкохол малолетним лицима, такође сносе одговорност за то. Докле год неко не буде био драстично кажњен, они неће престати да раде то, због тога што иза те продаје стоји профит, лака зарада и докле год то не буде било кажњавано, односно закон не буде био спроведен, то ће се настављати, истиче психолог Вулић Бојовић.

Чланом 160. Закона прописана казна за правно лице које продаје, услужује и поклања алкохолна пића, укључујући и пиво лицима млађим од 18 година живота износи од 300.000,00 до 2.000.000,00 динара, за одговорно лице у правном лицу казна је у распону од 50.000,00 до 150.000,00, а за предузетника од 50.000,00 до 500.000,00 динара. Парадокс је што је забрањена продаја алкохола малолетницима, али је забрањено и њихово легитимисање. Угоститељи им по неком неписаном правилу могу тражити личну карту, ако им не дају, само могу да их замоле да напусте локал.

Please follow and like us:
Друштво