Откривање магије анимације на изложби из архиве ШАФ-а

У оквиру пратећег програма осмог Светског фестивала дечијег анимираног филма „Златни пуж“, организатор ове манифестације, Школа анимираног филма Врање је организовала изложбу за ученике градских основних школа.

Поставка садржи оригиналне цртеже из филмова ШАФ-а, некадашње уређаје и апаратуру за снимање анимираних филмова, као и увећане колаже који приказују процес рада у овој техници.

Идеја је да се свет анимације и магија оживљавања цртежа прикаже и приближи онима који чине публику ових остварења – деци.

– Ту су и неки од ликова из филмова рађених техником колажа које видите на овим паноима.

Они су урађени тако да могу посетиоци чак и да их мрдају и да виде како се то заправо, приликом снимања анимираног филма у техници колажа, ти ликови померају испред камере и како тај процес тече.

Пројекцијам филмова из фестивалског програма присуствују и ученици врањских основних школа, а након одгледаних изабраних остварења из целог света, малишани могу да виде и како тече процес израде анимираних филмова.

– С обзиром на то да су нам ове године пројекције у сали Културно-образовног центра, а ми смо сада у малој сали Галерије Народног универзитета које су врло близу, мислили смо да ће бити интересантно и практично да они који дођу на пројекције, пре или после њих сврате и погледају изложбу.

Тако могу да добију целовитију слику о томе како настају анимирани филмови – наводи директорка.

Током трајања 8. Светског фетивала дечијег анимираног филма „Златни пуж“ одржавају се радионице и мастер клас које води сниматељ, аниматор и редитељ Никола Мајдак јуниор.

Након последње, шесте пројекције филмова у званичној селекцији овогодишњег фестивала „Златни пуж“, жири ће се повући на већање и донети одлуку о наградама.

Биће додељене награде у категоријама аутора до 15 и од 15 до 19 година, а по први пут ове године, своју награду ће доделити и дечији жири који чине полазници врањског ШАФ-а.

Култура