Откривена биста Стане Аврамовић Караминге

У оквиру фестивала ,,Врањска градска песма“ данас је у Градском парку откривена спомен биста Стане Аверамовић Караминге.

На свечаној церемонији градоначелник Врања др Слободан Миленковић, подсетио је на лик и дело чувене врањске песмопојке и играорке. ,,Стана Аврамовић Караминга била је жена која, не само да је од заборава сачувала бројне старе врањске песме, већ поједине, које су касније постале надалеко познате и популарне, и сама испевала. Она је деценијама чувала, неговала и преносила млађим генерацијама изворну врањску песму. Неке песме је и сама спевала, али је из само њој знаних разлога дуго крила да је њихов аутор. Можда њена жеља да буде анонимна када су ауторске песме у питању лежи управо у чињеници да их је спевала према истинитим личностима и догађајима. Свим испеваним мелодијама Стана Караминга задужила је своје Врање и своје Врањанце. Тим пре јер нико није могао ни да наслути да ће се једнога дана управо захваљујући њој наш град наћи у друштву национално признатог нематеријалног културног наслеђа“, рекао је градоначелник Миленковић.

,,Због свега тога сматрали смо да је ова дивна, осећајна и за музику надарена Врањанка заслужила да добије своје обележје у граду и нађе се у друштву осталих знаменитих Врањанаца. Стајаће њено обележје, а она остати као неми посматрач ко зна још колико неиспричаних прича, које би, да је Караминга жива, можда ушле у још неку врањску сетну и осећајну мелодију“, истакао је градоначелник др Слободан Миленковић. Присутнима се обратила и директна потомкиња, унука Стане Аврамовић Караминге, Марина Џикић.

Она се уз велику захвалност коју је упутила граду и градоначелнику Миленковићу због овог чина, кроз веома емотивно казивање присетила своје нане, Стане Караминге, њеног живота и њене уметничке личности.

Спомен биста Стане Аврамовић Караминге, која је од данас у Градском парку, дело је београдског вајара Станимира Павловића. 

У уметничком делу програма наступили су Велина Стаменковић, Есад Јашаревић и Фолклорни ансамбл ,,Севдах“ Врање.

Please follow and like us:
Друштво