Откупна станица секундарних сировина ‘’Комрада’’ на пијаци Текија

Откупна станица секундарних сировина

Готово шест месеци, на пијаци Текија ради Откупна станица секундарних сировина, јавног предузећа “Комрад“.  Уз рачун за изношење смећа домаћинства су добила обавештење о откупу секундарних сировина.

Стаклена амбалажа, лименке, картон, хартија, све оно што је вишак грађанима, нарочито у овом периоду када почиње пролећно сређивање, могу да донесу на Доњу пијацу у Откупну станицу. Осим што ће се мање пунити контејнери, за стаклену амбалажу и картон добиће 4 динара по килограму, а за лименке 25 динара по килограму.

 -За шест месеци откупљено је 16 тона стаклене амбалаже, и веома смо задовољни, лименке, само 220 килограма и 2 тоне и 900 килограма картона, каже Нела Цветковић, извршна директорка ‘’Комрада’’.

Примарна селекција отпада је веома значајна, не само због заштите животне средине, већ и због тога да се не би тај отпад, који може да се искористи депоновао на депонију и повећавао запремину, саме депоније.

-Због тога смо и покренули ову акцију, да се што више секундарних сировима издвоји на самом извору, да грађани донесу овде и да одрадимо откуп. Поред тога у Граду и у неким сеоским месним заједницама имамо постављене жичане контејнере  за пет амбалажу и током 2023. године, предали смо 23 тоне пет амбалаже предузећу на даљу рециклажу – додаје Цветковићева.

Додатно запослени у ‘’Комраду’’, на самој депонији одвајају секундарне сировине, које могу на даљу рециклажу. Стаклена амбалажа може безброј пута да се рециклира и да има употребну вредност. Рециклажом отпада штитимо здравље људи и животну средину, потенцира Цветковићева.

Please follow and like us:
Друштво