Отворен 11. по реду Међународни фестивал пантомиме

Међународни фестивал пантомиме

Синоћ је отворен 11. по реду Међународни фестивал пантомиме П(х)антомфест у позоришту „Бора Станковић“. Прво вече било је посвећено Трајчету Гјоргијевим, македонском великану пантомиме, док ће друге вечери гостовати познати дуо из Немачке Бодекер-Неандер.

П(х)антомфест је отворила чланица Привременог органа Града Врања,  Зорица Jовић. Она се захвалила свима који су дошли и који подржавају овај, по много чеми, јединствени фестивал.

,,Врање је један од ретких градова који има фестивал пантомиме, па с тога хвала још једном организаторима и на идеји, на истрајности и посвећености у организовању фестивала и то у различитим околностима. Град Врање је и ове године подржао фестивал преко конкурса за суфинансирање проjеката из области културе, заједно са ресорним министарством. Верујем да ће тако бити и у будућем периоду и ово је прилика да вас поздравим и у име руководства Града и у име председника Привременог органа др Слободана Миленковића“, нагласила је Зорица Јовић.

Чланица Привременог органа, Зорица Јовић на П(х)антомфесту

Публици су се обратили и Снежана Симоновић, секретарка Међуопштинске организациjе глувих и наглувих Врање, као и Небоjша Новковић, директор фестивала, коjи су истакли значај фестивала за слабочујуће и глуве особе и њихову интеракцију са чујућим људима.

На отварању фестивала приказан је и кратак филм о познатом македонском пантомимичару. Потом су чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање извели колаж најбољих етида под називом „Омаж“, које је Трајче Гјоргиев урадио с њима протеклих година.

Другог фестивалског дана наступиће светски познати пантомимичарски дуо из Немачке, Бодекер-Неандер са представом „Déjà-vu?“.

Фестивал, који се и ове године одржава у организацији Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање, подржали су Министарство културе Републике Србије и Град Врање. Улаз је бесплатан.

Please follow and like us:
Култура