Отворен хотел за пчеле на Академији техничко-васпитачких струковних студија

На Академији техничко-васпитачких струковних студија (АТВСС), одсек Врање, данас je отворен „Бззз хотел“ за солитарне пчелице и бубице. Из ове високошколске установе указују да се ради о важном еколошком догађају за студенте, али природу и градски екосистем.

Професори и студенти Академије техничко-васпитачких струковних студија у Врању су, схвативши значај екологије и њене популаризације, решили да направе хотел за пчеле.

Ради се о пројекту на коме се ради студиозно и у дужем временском периоду, каже др Јована Џољић, виши предавач на АТВСС.

– Хотел није намењен медоносним пчелама, већ солитарним врстама пчела, дакле оним пчелама и инсектима који су задужени за опрашивање, што представља неопходан процес у ланцу исхране, односно настанку органске материје.

Наши студенти су, кроз једну анкету, доказали да Врању недостају зелене површине и самим тим се смањује урбани диверзитет – рекла је она.

На отварању овог еколошког догађаја, присутне je поздравио др Владимир Поповић, руководилац Одсека Врање Академије техничко-васпитачких струковних студија, који је истакао да су на пројекту стварања станишта за солитарне пчеле и бубице учествовали професори и студенти са свих смерова ове високошколске установе.

Потребно је да се што више људи укључи у овакве акције како би разумели да имамо само једну планету на којој живимо и да морамо да се бринемо о њој.

– Ово је управо један од начина како можемо да помогнемо нашој околини и нашој планети у циљу залечења и заздрављења, као и да, заједнички са студентима, подижемо колективну свест о начинима како да обезбедимо квалитетнији живот – истакао је др Поповић.

Студентима АТВСС Др Јована Била Дубаић са Биолошког факултета Универзитета у Београду одржала је онлајн предавање о значају очувања биодиверзитета у градским срединама.

Говоривши о изградњи оваквих станишта, она је указала да пчеле и други инсекти опрашивачи гнезда налазе према мирисима, тако да у њиховој ближој околини треба садити медоносне биљке које привлаче ова створења.

Период настањивања може да потраје и месецима, али када се једном настане, солитарне пчеле и инсекти ту остају у дугом временском периоду.

Please follow and like us:
Друштво Образовање