Отворен конкурс за упис у војне школе

Министарство одбране расписало је конкурс за упис у војне школе који је отворен до 31. марта 2023. године. Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис за 175 будућих кадета Војне академије и 17 Медицинског факултета ВМА, као и 75 ученика општег смера и 30 ученика ваздухопловног смера Војне гимназије и 65 ученика Средње стручне војне школе.

Право да конкуришу за упис основних студија на Војној академији имају младићи и девојке рођени 2002. године или касније, односно 2003. године или касније за студије на Медицинском факултету Војномедицинске академије. Неопходан услов је, такође, да кандидати имају завршену четворогодишњу средњу школу, односно да похађају четврти разред четворогодишње средње школе.

За кадете студијских програма Војноелектронско инжењерство, Војномашинско инжењерство, Технолошко инжењерство материјала и заштите и Војносаобраћајно инжењерство биће потребна диплома четворогодишње средње школе техничке струке или гимназије, док ће за Медицински факултет ВМА, осим свршених гимназијалаца моћи да конкуришу и они са дипломама средњих школа здравствене или ветеринарске струке у трајању од четири године. За наведене смерове могу конкурисати и кандидати који тренутно похађају завршне разреде поменутих школа.

После завршених студија кадети Војне академије биће произведени у чин потпоручника одговарајућег рода или службе, док ће свршени дипломци Медицинског факултета постати потпоручници санитетске службе.

За статус ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1.300 каплара” у Београду право пријављивања имају дечаци и девојчице рођени 2007. године или касније.

Кандидати за Војну гимназију, који испуњавају услове конкурса, мораће да савладају проверу физичке способности, као и тестове знања из математике и српског језика и књижевности. Поред тога, обавиће се психолошка и медицинско-здравствена процена, као и безбедносна провера свих кандидата.

Школовање у Војној гимназији траје четири године по наставном плану и програму гимназија општег смера који обухвата и специфичне војне садржаје. Након завршеног школовања у Војној гимназији ученици су у обавези да наставе школовање у Војној академији.

Школовање у свим војним школама је бесплатно, а кадетима и ученицима обезбеђен је смештај, исхрана, одећа, односно униформа, уџбеници и школски прибор, спортска опрема, здравствена заштита и одговарајућа месечна новчана примања.

Детаљне информације о конкурсима за упис у војне школе могу се пронаћи на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole

Please follow and like us:
Друштво