Отворена изложба и Каталог Легата Вере Ценић

Са промоције публикације ,,Каталог Легата Вере Ценић у врањској Библиотеци“

У изложбеном простору Позоришта „Бора Станковић“ отворена је изложба ,,Larus argentatus др Вере Ценић“, а у камерној сали је промовисана публикација ,,Каталог Легата Вере Ценић у врањској Библиотеци“, ауторки Јасмине Кнежевић и Александре Антић, виших библиотекара врањске Библиотеке. Отварање изложбе и промоција су одржане у оквиру прославе 31. јануара, Дана града Врања.

Легат Вере Ценић обухвата њену вредну библиотеку са близу две хиљаде наслова, личне предмете и збирку драгоцених фотографија. Први сегмент изложбе прати хронологију живота и рада др Вере Ценић, други чине њена ауторска дела, док трећи обухвата посвете на књигама које је добијала.

– Данас смо се окупили да славимо пре свега једну хероину нашег града која је оставила велики и дубок траг у просветном, образовном научном и културном животу нашег града и желимо да се захвалимо свима који су нам помогли да се нађемо овде и поносно држимо ове публикације у рукама – рекла је коауторка, виши библиотекар Јасмина Кнежевић.

Рад на пописивању, каталогизацији и систематизацији Легата трајао је више од годину дана и у овом обимном послу ауторке су имале помоћ и других колега.

– Јесмо колегиница Јасмина и ја поднеле највећи терет, али је било и других људи који су били укључени у цео процес. Када смо склопиле библиографију и текстове, то је већ добило облик публикације која је сада пред вама – рекла је коауторка, виши библиотекар Александра Антић.

– Нама у установи је било јако занимљиво да све то истражимо, нешто више од годину дана смо се бавили тим материјалом. Мислим да су колегинице Сашка и Јасмина доста добро разумеле задатак и да су се максимално посветиле обради, а касније и селекцији материјала који ће бити презентован кроз Каталог изложбе и Каталог самог Легата – рекао је директор Јавне Библиотеке „Бора Станковић“, Зоран Најдић.

Отварајући изложбу, председник Привременог органа града Врања др Слободан Миленковић је изразио задовољство урађеним послом и наду да ће Легат и Каталог бити полазна основа неким новим заљубљеницима у писану реч и поштоваоцима лика и дела Вере Ценић, да се баве истраживачким радом и популаризацијом свега онога за шта се и сама професорка Ценић залагала.

– Искрено се надам да ће сам Легат, а самим тим и Каталог који вечерас промовишемо бити полазна основа неким новим заљубљеницима у писану реч и поштоваоцима лика и дела Вере Ценић, да се баве истраживачким радом и популаризацијом свега онога за шта се је и сама професорка Ценић залагала.  

– Важно је да се људи повезују кроз историју, као један ланац важних и паметних људи који крећу из једне тачке у историји. Неко крене од Боре Станковића, онда Вера Ценић почне да се бави Бором, па направи библиотеку која дође у руке некоме ко од те библиотеке направи каталог. Јер све док неко немамо каталог, та библиотека у ствари једна гомила књига у којој не знамо шта све има и зашто је важна – казао је рецензент Каталога Жарко Војиновић, начелник Одељења за библиографију Народне библиотеке Србије.

Реализацију изложбе и објављивање каталога подржали су Министарство културе Републике Србије и Град Врање у оквиру пројекта „Larus argentatus др Вере Ценић.

Please follow and like us:
Култура