Отворена изложба о животу и делу Ристе Т. Николића

Поводом 4. октобра, Дана ослобођења Врања у Првом светском рату, у Галерији Народног музеја je отворена изложба под називом ,,Антропогеографски рад и научна истраживања Ристе Т. Николића“. Заједно са пратећим каталогом, ова поставка има прворазредни културни и историјски значај за град, речено је на свечаности.

Отварајући изложбу, заменица градоначелника Зорица Јовић је истакла да поставка и пратећи каталог представљају потенцијални културни догађај године у Врању јер се по први пут пред стручном и културном јавношћу приказују живот и дело Ристе Т. Николића, једног од најзначајних Врањанаца који је, чини се, неправедно запостављен.

– Имају посебан значај јер представљају појединости у Николићевом истраживању управо врањског краја и околине, који ће сасвим сам сигурна, широј читалачкој публици бити занимљиви јер презентују културу и обичаје на овим просторима, веровања, изреке и народну традицију уопште.

Овај знаменити Врањанац био је признати интелектуалац који је осим матерњим, руским и француским језиком, одлично владао чак и арапским. Бавио се науком систематски и посвећено – рекла је заменица градоначелника.

Директор Историјског архива ,,31. јануар“, Саша Стаменковић се захвалио Министарству културе и Граду на подршци у реализацији овог пројекта, као и породици Влајинац из Врања, чији је Риста Т. Николић, потомак и која је уступила завидни део грађе за припрему изложбе и штампање каталога.

– Историјски архив „31. јануар“ прикључио се обележавању данашњег дана овом поставком која сведочи о животу и делу великог научника Ристе Николића, нашег Врањанца, чији је живот прерано окончан на Солунском фронту.

У знак сећања на њега и све наше претке страдале за ослобођење отаџбине у Великом рату, поносни у очувању сећања на ове великане, а уз помоћ Министарства културе и града Врања, реализовали смо ову изложбу – казао је Стаменковић.

Значај заоставштине Ристе Т. Николића је немерљив јер је мапирајући обичаје, село, порекло, становништво и обичаје, он Врање увео у науку, истакао је један од аутора, Бранислав Борић.

Коауторка поставке, Драгана Ристић је говорила о животу и делу Николића, познатог у европским оквирима свог времена, најбољег и најомиљенијег ученика чувеног Јована Цвијића.

Он је својим радовима одредио етничку културу и национални карактер становништва, посебно југа Србије.

Заједно са Цвијићем, један је од оснивача Српског географског душтва. Погинуо је на Солунском фронту 1917. године.  

Поред представника градског руководства, институција културе и јавног живота Врања, отварању изложбе су присуствовали и Невенка Михајловић, саветница у Министарству културе и Даница Шантић и Јелена Стоиљковић Игњатовић са Географског факултета из Београда.

Please follow and like us:
Друштво Култура