Отворена изложба “Препознавање – дигитална грешка“

У великој сали Галерије Народног музеја, у петак је отворена изложба слика Милана Алексића “Препознавање дигитална грешка“. Представе на сликама полазе од реалистичних форми које бивају „начете“ дигиталном грешком.

Истражујући границе простора у дигиталном (интернет)простору и његовом пројектовању уочавамо промене у приказу и препознатљивости саме форме које се мења фокусом техничке оштрине апарата, пројектора итд.

Такође, сама грешка има призвук тј. облик „органског“порекла или извор из природе као што су сјај, енергија, текстура, чија се динамика понављања види како у природи тако и у техницком, монотипском понављању.

– Дигитална грешка нам омогућава да ступимо у дијалог са технологијом, где као публика прихватамо наизглед савршена решења али увиђамо и технолошки неуспех који препознајемо као прекид наших фантазија о моћи, доминацији и вештини.

Истражујући грешку налазимо се у међупростору технолошке апстракције, односно камуфлаже, која нуди другачија решења, Док је један свет (слика) у распадању, други је у настајању – рекао је Алексић.

Изложба је изабрана на излагачком конкурсу ГНМ Врање и финансијски подржана од стране Министарства културе РС у оквиру пројекта “Годишњи програм ГНМ Врање за 2023. годину“.

Култура