Отворена изложба „Принцип катарзе“

У Галерији Народног музеја, отворена је изложба аутора Марка Стајића, који је рођен у Врању, а ствара, живи и ради у Београду. На сликама се налазе мотиви атомске енергије, док аутор наглашава уметничку трагедију.

Прошло је 25 година од како је уметник из Врања Марко Стајић своја прва професионална излагања представио управо у Галерији Народног Музеја. Изложбом под називом „Цртежи и слике, принцип и катарзе“ уметник представља ретроспективу онога што је рађено од давне ’98 до данашњих дана.

-Тако смо кустоскиња Мира и ја направили ову изложбу тим поводом и то је уствари и идеја и намера.

Шта ће посетиоци имати  прилику да виде, какав ће утисак ова изложба оставити на њих?

-Вероватно горак, због мотива који је на сликама и због онога што је моја преокупација уствари као тематика, а то је очигледно неки цивилизацијски тренутак који живимо, а који је јако критичан. То је моја тема и то ме првенствено инетересује и трудим се да то о чему размишљам, визуелно и ликовно пренесем на свој рад, речи су уметника Стајића.

Изложба се састоји од слика које су рађене акрил техником, као и цртежа на папиру.

Аутор има статус самосталног уметника, а када је реч о публици, каже да воли да чије њихов став и мишљење мимо његовог увода о ономе шта их чека да виде.

-Поручио бих само да дођу и виде слике и цртеже и да одавде понесу свој утисак, надам се позитиван, иако су мотиви на први поглед мрачни  и негативни, њихов смисао је у потпуности супротан, истакао је уметник.

Ову изложбу посетиоци ће моћи да погледају до 3. децембра.

Please follow and like us:
Култура