Отворена изложба радова са Дечје ликовне колоније

У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је изложба радова са Дечије ликовне колоније. Љубитељи ликовне уметности ову поставку моћи ће да разгледају до 8. новембра.

Дечја ликовна колонија је релативно нова манифестација, која је отпочела пре четири године.  Интернационална ликовна колонија је преточена у нови вид организације, а то је Дечја ликовна колонија, објашњава Гордана Димитријевић, директорка Народног универзитета у Врању. Циљ је да се полазници колоније друже и стварају са другом талентованом децом из градова Србије.

– Ове године смо били домаћини ученицима из Лебана и имали прилике да будемо гости, 1. Ликовне колоније у Чачку. Та колонија је организована по узору на нашу. Чачак је ове године био Национални центар за културу.  И тиме су отпочели још једну овакву манифестацију – каже Димитријевићева.

Полазници Дечје ликовне колоније су сликали на лесониту и платну. Слике на платну су настале током трајања Дечје ликовне колоније у Чачку.  Јована Настић је била едукатор и водила децу током трајања ликовне колоније. 

– По први пут смо ове године добили позив из Чачка. Ивана Кнежевић, организатор Дечје ликовне колоније у Чачку, била је гост наше колоније у Врању. Ивана је у шали рекла, док је била гост код нас мораћу да вам узмем „пелцер“, да вам украдем идеју и реализујем је у свом граду. Успела је за годину дана да организује Прву ликовну колонију у Чачку, говори Јована Настић, сарадник за изложбени и графички дизајн.

Јована је добила задатак, да као едукатор одабере три најистакнутије и талентоване девојчице и води их у Чачак. Верујемо, да пред њом није био нимало једноставан задатак. Сва су деца на колонији била јединствена у свом ликовном стваралаштву.

У склопу трајања ликовне колоније, учеснице су имале пар предавања о сликарским техникама. Једна од тих техника је тзв. „импасто“. Деца су имала прилику да посматрају уметничко стварање ужичког уметника, који слика и ствара. Боје су се наносиле пастозно (густих слојева боје) и сликар је успео да слику наслика само за пола сата. Мана приликом примене ове технике је дуже сушење боја, објашњава Настићева.

– За време проведено у Чачку тих 5 дана, за мене је било прелепо искуство. Првенствено стекла сам много пријатеља, сликара из разних крајева и техника, каже Јована Јањић, учесница Ликовне колоније у Чачку.

– Много смо се лепо дружили, показали своју креативност и остали са другарима у контакту. Сви ћемо тај тренутак заувек памтити, каже Наталија Симоновић, учесница Ликовне колоније у Врању.

– Било је јако забавно. Дружили се и стварали са бојама. Ми смо сви једна креативна породица, каже Николина Јовановић, учесница Ликовне колоније у Врању.

Радови су настали на Дечјој ликовној колонији на којој је учествовало 8 ученика из Лебана и 15 полазника Ликовне радионице из Врања.

Please follow and like us:
Некатегоризовано