Отворена манифестација „Око архитектуре“

Градоначелник Врања, др Слободан Миленковић у друштву Зорана Стојевића, председника „Друштва архитеката Врање“.

Манифестација која се по први пут организује у Врању окупила је бројне посетиоце и љубитеље из света архитектуре. Циљ манифестације је подизање свести о значају архитектуре, као саставног дела животне средине и сваког појединца. Изложбу је отворио градоначелник Врања, др Слободан Миленковић који је нагласио значај архитектуре, као и то да сама манифестација својим концептом представља врсту иницијативе за активнију друштвену улогу струковних актера кроз идеје и решења која подстичу на размишљање.

-Кажу да архитектуру ствара човек,али и обрнуто. Архитектура ствара човека. Вишедимензионалност архитектуре огледа се кроз три  главна својства.Лепота или визуелност. Снага или структура и корист или функционалност. Врање је град који тежи да сачува традицонална обележја и дух старих времена, али и који уједно развија модерне саджаје и атракцију. Развојна политика града великим делом ослања се на изградњу нових објеката. Будући да је архитектура есенцијална компонента националне културе и идентитета,потребно је додатно подићи колективну свест о значају грађене средине, као подстицаја на животни амбијент,који представља основ, за квалитенији живот сваког појединца, рекао је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Главно начело деловања градског руководства јесте по мери сваког човека, додао је Миленковић и нагласио да су у складу са тим све предузете активности, за функционлну и одрживу форму.

-Бројним улагањима у ревитализацију културно историјских споменика, изградњом нових обејаката настојимо да сачувамо наш индетитет, али и прикажемо раскош аутентичне естетике којом град обилује, рекао је Миленковић.

Маја Алексић директорка Народног музеја

Директорка Народног музеја, Маја Алексић истакла је значај саме архитектуре и нагласила да ће Музеј увек стајати иза оваквих манифестација.

-Задовољство ми је што је Музеј дао допринос вечерас овој манифестацији, која је основана не само искључиво у име архитектуре, већ и саме културе уопште.

Председник „Друштва архитеката Врање“, које је и организатор ове манифестације, Зоран Стојевић подсетио је на саме почетке, од оснивања Друштва 2009. године.

Изложба „Савремено становање“

-Друштво иза себе има искуство, дуго 15 и више година. Основано је, у сарадњи са Инжењерском комором тада, која је имала архиенале иза себе. Увек се кроз те радове, нађе неко ко ће да подржи овакве манифестације. Овога пута је Град Врање стао иза овог пројекта и верујемо да ћемо их организовати чешће. Тема изложбе је „Савремено становање“. Изложено је 90 радова, из општег и тематског дела. Сви посетиоци, љубитељи архитектуре, радове ће моћи да погледају до 1.марта, у Галерији Народног музеја.

Please follow and like us:
Друштво Култура