Отворена изложба „Велики рат – убијање анђела“

„Велики рат-убијање анђела“ назив је изложбе аутора Мира Стефановића једног  од најзначајнијих српских карикатуриста, која је отворена у  Галерији Народног универзитета.   Изложба ће за посетиоце бити отворена до 12.октобра.

Миро Стефановић је српски сликар и карикатуриста. Током своје каријере објавио је преко три хиљаде карикатура у земљи и иностранству.  

-Желео сам да обухватим све догађаје који су били 1914. и 1918. године о којима сам сазнавао из разних књига и документарних филмова. Радећи овај циклус седам година, држао сам се приче мојих прадедова. Имао сам двојицу дедова који су били носиоци албанске споменице. Прешли су Солунски фронт и вратили се живи и здрави из рата, каже наш сликар и карикатуриста Стефановић.

Идеја је била та, да се на један начин двојици дедова одужи. Урадио је пар слика, касније су идеје навирале и није могао да одоли. Наставио је да ради и да те своје идеје реализује. Ову изложбу чине 33 слике. Агресоре и највеће непријатеље, представио је на лиму као неку врсту страшила без људског лика. На тај начин шаље поруку и сатиричну линију о бесмислености ратовања, објашњава наш саговорник.

Радио је на алуминијумском лиму или опсег плочи за штампу, истиче Стефановић. Сматрао је да тако сурови догађаји не могу бити представљени на фином ткању сликарског платна. Већ на грубљој, хладној и одговарајућој подлози. Користио је емајл лак за сликање. Он сматра да је ово један експеримент, јер не зна да ли је неко од сликара уопште користио ову технику. Једна од омиљених карикатура му је рушење Ф-117 авиона.   

Изложба је отворена у организацији Библиотеке ’’Бора Станковић’’ у Врању.

Please follow and like us:
Култура