Отворено такмичење „Пажљивкова смотра“

Зорица Јовић председница Скупштине и Савета за безбедност саобраћаја

Зорица Јовић председница Скупштине и председница Савета за безбедност саобраћаја на територији града Врања данас је у сали Омладинског културног центра отворила општинско такмичење „Пажљивкова смотра“.  Сала омладинска културног центра била је испуњена малишанима који су овог пута на општинско такмичењe дошли да покажу знање о познавању саобраћајних прописа.

У сали пуне клупе насмејаних такмичара и другара који су дошли да им пруже подршку, са нестрпљењем су ишчекивали почетак такмичења. Речи подршке и охрабрења, малишанима пре почетка такмичења, упутила је Зорица Јовић председница Скупштине града и Савета за безбедност саобраћаја.

-Циљ читаве организације и такмичења је да што већи број деце буде упознат са правилима за безбедно кретање у саобраћају. Ово је трећа смотра на којој учествује град Врање, заједно са бројним градовима у Србији, а у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја. Надам се да ћемо се и ове године пласирати на републичко такмичење, као што смо и претходне две године понели титули најбољег града. Захваљујем се свима који су учествовали у организацији, деци желим пуно успеха на такмичењу, а пре свега, да се безбедно крећу у саобраћају, истакла је председница.

Сваку школу представља тим од три детета, која кроз различите игре као што су „Чик погреши“, „Свезналица“ и „Безбедна путања“ показују да ли су савладала правила за безбедно понашање у саобраћају.

-Питања су прилагођена њиховом узрасту, јако су занимљива и лака питања на која не треба давати одговор, већ је њихов задатак да погоде боју или број као одговор на питање. Деца од малих ногу уче о безбедном учешћу у саобраћају, сам прелазак улице, кретање по тротоару, коловозу, уколико мора. Јако је успешна ова игра и организација јер деца науче да од малих ногу буду безбедна у саобраћају као пешаци, а током одрастања ће бити безбедни и као бициклисти, мотоциклисти и возачи, нагласио је Никола Димитријевић, мастер инжењер саобраћаја и члан Савета за безбедност саобраћаја Града.

За све учеснике „Пажљивкове смотре“ обезбеђене су и пригодне награде. Чланови екипе која освоји прво место добијају бицикле, док ће другопласирани и трећепласирани добити таблете и тротинете.

-Знам да има много саобраћајних правила која деца, али и одрасли морају да поштују. Нека од тих правила су да не ометамо возача приликом вожње, да гледамо лево, десно, па опет лево приликом преласка улице и када идемо бициклом, а желимо да пређемо улицу, зауставимо је и прелазимо улицу пешака гурајући бицикл, речи су једног такмичара.

-Када је црвено светло за возаче, они морају да стану и сачекају зелено светло, објашњава један такмичар.

-Ја данас навијам за своје другаре јер су се добро спремили за такмичење, рекла је девојчица из ОШ „Вука Караџић“.

Током данашњег дана по шест екипа првог и другог разреда се такмичило у првом и другом полуфиналу. Предшколци ће имати прилике да покажу своје знање на такмичењу у петак.

Please follow and like us:
Друштво Образовање