Ове године радиће се прва фаза сталне поставке у згради Харемлука

Харемлук

Ове године наставиће се са радовима на сталној поставци у згради Харемлука. Тачније, радиће се прва фаза радова у унутрашњости здања. Поред тога, Народни музеј наставља и са реализацијом других пројеката које финансира или суфинансира Министарство културе, а не изостаје ни огромна подршка Града.

Народни музеј, уз подршку Министарства културе и локалне самоуправе реализује бројне пројекте. Приоритет им је техничка заштита предмета, а посебно тренутно, у светлу припреме сталне поставке у згради Харемлука. Очекују да ове године заврше са конзервацијом и рестаурацијом предмета од папира, метала и текстилних предмета, где спадају значајни списи и документи, ордење, оружје, покућство и слично, с обзиром да ови предмети треба да заузму место у новој сталној поставци у Харемлуку. Циљ је да се у овој поставци обухвати сведочанство о историји на овим просторима од средњег века до средине 20. века, с обзиром да је период 19. и почетак 20. века већ обухваћен у сталној поставци у згради Селамлука.

-Оно што је највећи задатак који смо почели да реализујемо прошле године, конкретно реализацијом пројекта израде Пројектно-техничке документације за сталну поставку у Харемлуку, захваљујући подршци Министарства, је управо та поставка, тако да почињемо један дуготрајан процес. Град је санирао кров здања, што је допринело да се сачувају оригиналне таванице, након тога у току су још истраживачки конзерваторско-рестаураторски радови на објекту, како би санација зграде била најбоље спроведена, а што се тиче унутрашњости и саме поставке ми ћемо се ове године посветити првој фази радова, а то су истраживачке радње документације, прикупљање предмета, израда реплика у мери којој буде потребно, израда концепције, одређивање броја и изложбених целина, тзв “експозициони план“, и то је след оних радњи које смо започели у 2023. години, појашњава Маја Алексић, директорка Народног музеја.

Такође, важан сегмент рада је територијална надлежност музеја, која ранијих година није тако интензивно спровођена. Министарство културе неколико година финансира тај територијални рад, тако да их и ове године очекују бројне активности на овом пољу.

-Прошле године смо свој теренски рад обављали у Владичином Хану, затим на територији општине Бујановац, превасходно манастир Прохор Пчињски и Прешево. Ове године Прешево је приоритет, у питању су стара црква и гробље, неке старе куће у Хану и опет Бујановац и рад на сталној поставци Ризнице Светог Прохора, на којој ми сарађујемо са епархијом пар година, додаје Алексићева.  

Континуирано се ради, а све са циљем очувања националног идентитета на овим просторима. Сталне поставке посебно привлаче посетиоце, тако да је велика пажња јавности и даље на Сталној поставци у згради Селамлука, која је отворена пре скоро две године, те се очекује и да Стална поставка у Харемлуку буде интересантна туристима, али и локалном становништву.

Please follow and like us:
Култура