Ове године више новца за социјалне услуге

Корисници услуга социјалне заштите ове године ће своја права остваривати без прекида, током читаве године, изјавила је за наш програм градска већница Данијела Милосављевић. Поред средстава за ове намене која се издвајају из локалног буџета, Град је добио већи износ наменских средстава из републичке касе.

Град Врање добио је од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања износ од 8.4 милиона динара, намењен за реализацију услуга социјалне заштите на локалном нивоу.

Ова наменска средства повећана су у односу на прошлу годину, што ће много значити за кориснике услуга социјалне заштите са територије нашег града.

Потреба је много, па град Врање издваја и средства из локалног буџета за социјалну заштиту.

– Морам да нагласим да градоначелник Врања има слуха, пре свега, за децу са одређеним здравственим сметњама у питању, којима је потребна подршка током читаве године.

Средствима опредељеним из локалног буџета и наменским трансфером из Републике омогућавамо одрживост услуга личних пратилаца, помоћ у кући и помоћ за особе са инвалидитетом и за стара лица – наводи градска већница.

Повећање укупног износа расположивих средстава значи да ће, пре свега, корисници имати обезбеђене услуге током читаве године и неће имати прекид.

Такође, биће могуће да се прошири број корисника, али и да се смањи листа чекања на помоћ ангажовањем више лица која помажу угроженима.

– Чињеница је да имамо листу чекања када су у питању и лични пратиоци и помоћ у кући, тако да ћемо морати у наредном периоду да ангажујемо већи број лица за пружање тих услуга.

За то су потребна средства и зато нам овај наменски трансфер итекако значи за одрживост услуга и за већи обухват корисника – закључује Данијела Милосављевић.

Од прошле године, локална самоуправа је проширила листу услуга социјалне заштите.

Поред прихватилишта за старе и немоћне, за жртве породичног насиља и дневног боравка за децу са инвалидитетом, личних пратилаца за ову децу и геронтодомаћица, уведена је и подршка за СОС телефон и помоћ у кући за особе са инвалидитетом и болеснима од мултипле склерозе.

Please follow and like us:
Друштво