„Пажљивкова смотра“: Предшколци у трци ко зна више о саобраћају

Такмичење деце предшколског и школског узраста у познавању саобраћајних прописа и безбедности  у саобраћају под називом „Пажљивкова смотра“почело је јуче а настављено је и данас. Првог дана, тачније у четвртак, такмичили су се ученици првог и другог разреда.

Победници „Пажљивкове смотре“ у категорији првог разреда су ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ и самим тим су се пласирали на регионално такмичење, а у категорији другог разреда победу су однели ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“.

-Другог дана смо ту, а „Пажљивкова смотра“ се већ традиционално организује у Врању под патронатом „Агенције за безбедност саобраћаја“ Републике Србије. Локални Савез за безбедност се укључио у сам ток организације такмичења. Изузетно смо задовољни резултатима, они су бољи у односу на прошлу годину, што значи да смо се сви озбиљније припремали, почевши од нас из Савета, преко школа, учитеља, родитеља, тако да смо изузетно задовољни резултатима. Данас је други дан, данас су најмлађи са нама, предшколци и то девет екипа. Такмичиће се у два полуфинала, у првом полуфиналу такмичиће се четири екипе, а у дугом полуфиналу пет екипа. Из сваког полуфинала по две екипе иду напред, с тим да се другопласирани из полуфинала бори за треће место, а првопласирани се бори за прво место, објашњава Ивица Ристић и Савеза за безбедност  саобраћаја.

Победник предшколске екипе иде на регионално такмичење, које ће се по речима Ивице Ристића, највероватније одржати у Врању.

-Суштина овог такмичења је унапређење саобраћајног образовања и васпитања код деце и не само код њих већ код свих нас који радимо у овом систему. Потребно је да се стриктно мења тај систем како би од малих ногу дали темељ детету, да научи како се безбедно учествује у саобраћају, каже Ивица Ристић из Савеза за безбедност саобраћаја.

Шта су научили, да ли су спремни за такмичење, говорили су малишани из врањских вртића.

-Научио сам да не претрчавам на пешачком прелазу, да не прелазим на црвено и да не смем да идем испред камиона, рекао је Војин из ПУ „Пчелица“

-Научио сам да не сме да се игра око трактора, да не смем да седим у дедином крилу док вози трактор и да не смемо да трчимо около, рекао је Данило из ПУ „Пчелица“.

-Научила сам да пешаци на црвеном светлу на семафору треба да стану, а када се укључи зелено можемо да пређемо улицу, речи су Петре из ПУ „Бамби“

-Научила сам да се треба пазити у саобраћају. Када идемо пешака и на семафору видимо црвено, а онда прође жуто и дође зелено светло, тада можемо да прођемо, објаснила је Ирена из ПУ „Бамби“

Савез за безбедност саобраћаја града Врања формиран је 2014. године. Оног тренутка када су почели са активностима овог типа, за 50 посто се смањило страдање деце у саобраћају, речи су Ивице Ристића из Савеза за безбедност саобраћаја.

Please follow and like us:
Друштво