Педагошки: Расписан Литерарни конкурс за средњошколце. У фебруару скуп “Србија, земља иновација“

Последње три године на Савиндан Педагошки факултет расписује конкурс за ученике средњих школа. И овога пута право учешћа има цео југоисток земље, а рок за слање радова је 20. март. Педагошки очекује и важан скуп крајем фебруара под називом “Србија, земља иновација.“

Досадашњи конкурс за средњошколце који Педагошки факултет расписује трећу годину заредом подељен је на три засебна конкурса. Фото конкурс је већ завршен, а  на дан Светог Саве расписан је литерарни.

-Теме су следеће: “Нигде толико људи као у једном човеку,“ “А језик, то је живот људи,“ “Во се веже за рогове, а човек за реч“ и “Са путовања.“ Колегинице из језика и књижевности потрудиле су се да теме буду разноврсне, јесте у питању језик, али опет негде у складу са узрастом, са интересовањима, свако може да препозна тему која му одговара. Оно што је важно рећи сада, а тиче се пропозиција, јесте да форма није дефинисана, може то бити песма, есеј, приче, путописа. Такође, могу се изражавати стандардним књижевним језиком, али и на дијалекту, појашњава Марија Дејковић, асистенткиња Педагошког факултета.

Право учешћа имају ученици 3. и 4. године средњих школа са територије југоисточне Србије, дакле из Пчињског, Јабланичког, Нишавског, Борског, Зајечарског, Пиротског, Топличког и Косовско-поморавског округа. Радове треба послати до 20. марта на мејл адресу konkurspedagoskifakultet@gmail.com, а прва три биће награђена на Дан факултета, на празник Благовести. Након овог конкурса очекује се и конкурс из екологије.

Значајни догађаји обележиће 2024. годину на Педагошком факултету, те ће већ наредног месеца ова високообразовна установа бити део националног програма Министарства науке, технолошког развоја и иновација под називом “Србија, земља науке, земља иновација“. Наиме, на факултету ће бити организовани Дани науке и иновација са циљем подизања свести о значају унапређења и улагања у науку.

-Информисање и мотивисање младих људи о свим научним достигнућима, а много је иновација у нашој земљи, само је важно да се млади информишу. Ми смо почаствовани да је министарство препознало баш Педагошки факултет као релевантног сарадника, додаје Дејковићева.

На факултету се надају и да ће дефицитарно занимање професора информатике и математике бити у потпуности стипендирано од стране Министарства просвете у склопу иницијативе коју је покренуло Удружење наставника технике и технологије Србије. Из овог удружења упутили су захтев Министарству да се посвети додатна пажња овом и другим дефицитарним смеровима из ове области у Србији.

Please follow and like us:
Друштво Образовање