Пензионери играорци позвани на Олимпијаду трећег доба

Новоформирана фолклорна секција Удружења пензионера града Врања добила је позив да учествује на Олимпијади трећег доба која ће почетком наредног месеца бити одржана у Врњачкој Бањи. Ово ће бити један у низу успешних наступа секције која је формирана пре само три и по месеца.

Фолклорна секција Удружења пензионера града Врања реформирана је пролетос и одмах је са ентузијазмом кренула са припремама, али и наступима, међу којима је био и наступ на овогодишњим Данима Врања.

Уметнички руководилац и кореограф ове групе је Мита Ристић, прекаљени фолклораш који се игром бави више од пола века.

Своје велико искуство и енергију која му не мањка, искористио је да секцију припреми за успешну афирмацију врањске музичке и фолклорне традиције.

Недавно су освојили треће место на међународној смотри у Лесковцу, након чега им је стигао позив да наступе у ревијалном делу Олимпијаде трећег доба у Врњачкој Бањи.

– Ја сам заиста изненађен овим позивом који је стигао синоћ и, ево, још увек сам узбуђен.

Имамо само неколико дана да припремимо наш наступ, али ћемо морати мало да скраћујемо јер нам је време ограничено. Уз нас ће наступити још два ансамбла – најављује Ристић.

Представљање врањског наслеђа на овој великој смотри пензионера из читаве Србије наши ветерани схватају као комплимент и као изазов коме су се са радошћу одазвали.

– Наступиће фолклораши из Врањачке Бање, као домаћини, Лесковчани, као освајачи првог места на летошњој смотри и ми као специјални гости, што је одлично јер Лесковчани играју брзо, а ми онако мераклијски.

Припремамо један изванредан кореографски програм са причом о Врањанки Сути коју је преварио Тодор из Ћуприје. То је заправо једна стара песма за коју многи нису чули.

Ја сам то претворио у кореографију, у покрете Суте, њене мајке и тако даље, све до заједничког весеља – каже Мита Ристић.

Шеснаеста Олимпијада трећег доба ће, традиционално, од првог до четвртог октобра бити одржана у Врњачкој Бањи и на њој ће се, поред ревијалног дела са музиком и фолклорашима, бити организована такмичења спортиста, ликовних и књижевних стваралаца.

Please follow and like us:
Друштво Култура