Песник Стеван Милошевић на „Змајевим дечјим играма“

„Змајеве дечје игре“ су један од највећих фестивала за децу у Србији. Назван је по Јовану Јовановићу Змају, родоначелнику и једном од најпознатијих српских песника и писаца дечје књижевности. Песник Стеван Милошевић из нашег града један је од учесника овогодишњег фестивала, а гостујући на нашој телевизији пренео нам је утиске из Новог Сада.

Први фестивал је одржан у јуну давне 1957. године, под именом „Фестивал дечје поезије, драме и луткарског позоришта“. Наш саговорник каже да је пун лепих утисака током сусрета са децом, песницима, и књижевним критичарима.

– Сваки пут када ме позову, обрадујем се као да ме зову први пут. Увек се радујем одласку на „Змајеве дечје игре“. Колико је манифестација значајна говори и то што је ово 66. по реду. На њој имате и разне радионице калиграфије, музичке, глумачке радионице, разговор о књижевности, књижевне критичаре, скуп песника и писаца, посета школама и библиотекама – каже Милошевић.

Овакво дружење нуди широк спектар активности које оплемењују посетиоце али и оне који су дошли да раде са децом.

– Деца увек имају низ интересантних питања и ја се увек трудим да одговорим на њих што је боље могуће, како би добили одговор који су тражили. Та нека дружења са децом помажу и мени да научим нешто, кроз њихова питања, али и кроз реакцију коју деца имају  – објашњава наш саговорник.

Стевану Милошевићу ово је пето учешће на фестивалу, каже да му је част што има прилике да се дружи са децом, али и да стално ради на новим књигама и ужива пишући за најмлађе.

Please follow and like us:
Култура