Петак 13. -датум који никог не оставља равнодушним

Од кад је света и века, постоји и сујеверје. Немојте пролазити испод мердевина, не отварајте кишобран у затвореној просторији, не дозволите да Вам црна мачка пређе пут, избегавајте број 13… Али, некада се не може побећи од свих тих „опасних“ ствари, а пример је календарски датум: Петак 13. који код многих изазива прави напад панике и повећану анксиозност!

Баксузан број
Тај фамозни број 13, познатији као баксузан број, ће многе људа натерати да се најеже, а да ни сами не знају због чега. Многи верују да је број 13 несрећан број и када кажемо многи, не мислимо само на појединце, већ и на озбиљне корпорације и предузећа.

Сујеверје које окружује овај број иде толико далеко да у неким авионима не постоји седиште број 13, у неким солитерима не постоји спрат број 13, већ после дванаестог спрата одмах иде четрнаести, а у многим хотелима не постоји соба са овим бројем.

А када се овај „несрећни“ број укомбинује са петком, тек онда настаје још већа пометња. Најнесрећнији дан икада (по мишљење сујеверних) је управо петак 13. а да нико са сигурношћу не може да Вам каже зашто је то тако. То сте вероватно знали, али сигурно нисте знали да је у неким културама петак 13. најсрећнији датум у једној години!

Зашто је број 13 лош број
Сујеверје око овог броја није производ модерног доба, већ нешто што сеже далеко у прошлост. За број који претходи броју 13 се одувек сматрало да је потпун и савршен број у западној култури. Зато данас имамо 12 месеци у години, 12 сати на часовницима, 12 апостола, 12 зодијачких знакова и још је много оваквих примера.

За број 13 се сматрало да није потпун, да није савршен и да руши природни склад, па је самим тим и несрећан број, а томе доприноси и прича да је Јуда био 13. гост на последњој – тајној вечери. И због тога и дан данас многи практикују да имају мање или више од 13 гостију за једним столом.

Постоји слична прича из нордијске митологије о вечери 12 богова у Валхали (Викиншка верзија раја), на којој се појавио непозван гост, Локи. Тај тринаести гост је обмануо слепог бога таме Ходера да убије бога Балдера, бога весеља. Након смрти бога Балдера цео свет заједно са Валхалом је жалио.

Ипак Египћани су веровали да је број 13 срећан број. Они су веровали у живот после смрти, а тринаеста етапа живота је била у вези са загробним животом. Али како је египћанска цивилизација полако нестајала са њом је нестајало и веровање у добробит броја 13, а остало је подсећање да број 13 има некакве везе са смрћу.

Петак 13. – шта је толико лоше са овим датумом?
Нека од веровања зашто је петак лош дан воде порекло из библијског периода. Велика поплава за време Ное се десила у петак, дан када је Исус разапет је био петак и можете да погађате дан када је Ева понудила јабуку Адаму – наравно био је петак! И сада имамо лош дан – Петак и баксузни број 13 и… шта можемо да очекујемо када се ова два „баксуза“ преклопе у календару?

Поједини верују да се овај датум сматра несрећним од 1307. године, јер је те године на петак 13. француски краљ издао наређење да се ухапсе и погубе стотине витезова темплара.

Шта петак 13. (сујеверје) учини од човека
Постоји много случајева у свету да људи не желе да купе кућу уколико је број куће 13, па тако многе улице ни немају кућу са тим бројем. Такође, у последњих десетак година петак 13. је скоро увек најгори дан за било какве трансакције, пословне договоре или продају некретнина, јер људи одбијају да раде било шта тог дана.

А да је цела ова прича о петку 13. помало озбиљна говори и чињеница да постоје особе које се изразито плаше овог датума и имају фобију од истог, толико да постоји регистровано психичко стање, под називом параскеведекатриафобија и представља изразит осећај нелагодности у вези са овим датумом.

Било како било, можда ће Вам бити лакше ако Вам кажемо да је ово последњи петак 13. ове године и да ће следећи бити тек наредне године у августу. Ах, ово се Бразилцима сигурно неће свидети!

Please follow and like us:
Друштво