Петковић: Након пораза за чланство у СЕ, Курти наставља са терором над Србима

ИЗВОР: ТВ МОСТ

Аљбин Курти наставља са терором над Србима на Косову и предузима још један акт у циљу укидања српских институција на северу Косова и не одустаје од протеривања свих Срба , изјавио је за ТВ Мост директор Канцеларије за КиМ Петар  Петковић , реагујући на упад Косовске полиције у експозитуре ПШ на северу Косова.

,, У 15 часова и 15 минута, по личном на налогу Аљбина Куртија, Косовска полиција је упала у све експозитуре ПШ на северу Косова. Дакле, реч је о још једном насилном акту и укидању српских институција на северу Косова.

Аљбин Курти је сачекао да прође дијалог, пошто је доживео неуспех и пораз за чланство у  СЕ,  онда је посегнуо и за још једним потезом који има за циљ да изазове  немире хаос. Очигледно је да тај човек,  балкански пироман Курти жели рат и страдање Срба са Косова“, нагласио је Петковић.

Он је подсетио да су се две делегације до сада у Бриселу састале седам пута, покушавајући да постигну договор о динару.

,,Колико год је наша делегација излазила са конструктивним предлозима који су наилазили на одобравање многих на западу, Приштина није хтела ни око чега договор.

,,Сада је јасно да су све време симулирали присуство и учешће у дијалогу, јер су очекивали да буду награђени у Савету Европе. А, пошто су доживели неуспех, јасно је да је главни циљ, и одлуке о укидању динара, не само да се забране плате, пензије, социјална давања, укину материјални трошкови за наше српске институције на Косову и Метохији, попут болница, школа и вртића, већ је намера и да се затвори Поштанска штедионица. Да се затвори свих пет експозитура, које су отворене 2018. године. Банка има 89 запослених“, рекао је Петковић.

Пренео је да је, према информацијама са терена, Косовска полиција упала у све просторије, где и даље противправно и насилно држи запослене, који су се у њима нашли у тренутку упада.

„Није овде реч само о укидању динара, већ о протеривању српског народа и гашењу српских институција на северу Косова и Метохије“, подвукао је Петковић.

Напоменуо је и да у тренутку упада Косовске полиције, у експозитурама Поштанске штедионице није било динара.

,Ако хоћете и са те њихове тачке гледишта, није било основа да упадају у експозитуре и да на тај начин гасе наше институције“, додао је Петковић.

Истакао је да Курти не жели никакав договор нити решење које би ишло у прилог српском народу на Косову, као и да је све време у Бриселу Бесник Бисљими глумио да жели да се договори и да нађе решење, будући да је из састанка у састанак – одбијао све предлоге Београда.

,,Ништа није желео да прихвати, чак ни када смо понудили да исплаћујемо у еврима, да формирамо ново привредно предузеће… Све је то одбијао, јер је само чекао тренутак када ће да се заврши састанак Комитета министара Савета Европе, да би кренуо у гашење српских институција, у овом случају Банке Поштанске штедионице и Трезора, али и Поште Србије. Јасно је да тај човек не жели дијалог и решење, већ прогон Срба“, рекао је Петковић.

Указао је и да за последњих шест месеци није било ствари која би ишла у прилог Срба на Косову.

„Нема је. Већ само напади на Србе, само антисрпске одлуке, у циљу дестабилизације севера Косова“, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић је подвукао да је ово кршење дијалога, противправни напад на српске институције, о чему ће обавестити све међународне представнике.

,,Нажалост, неки од њих подржавају Куртија у оваквим настојањима, јер да га не подржавају, ми бисмо се договорили још одавно, пошто су предлози које смо понудили били и те како коректни, и те како на месту, и представили су компромис – да буде добро и једној и другој страни. Међутим, када је реч о миру, стабилности, то је оно што Курти не жели. Он жели само немире, страдање српског народа и протеривање свега што је српско са простора Косова и Метохије“, поручио је Петковић.

Најавио је да ће се чути са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, те да ће позвати и представнике Квинте и обавестити све на међународној сцени о Куртијевом безакоњу и терору.

„Ово није реч о неком новом, тек тако, ескалаторном потезу. Већ је реч о насилном нападу и на сам дијалог, јер управо питање динара и решавање судбине Поштанске штедионице постао је саставни део дијалога. Али то Курти руши, јер му не одговора“, додао је он.

Јасно је да нема мира са Приштином, која не жели да се договори ни око чега, већ жели само насиљем да спроводи своју антисрпску политику, закључио је Петковић.

Please follow and like us:
Друштво Политика