Пиштало: Не могу да замислим српску књижевност без Боре Станковића

Владимир Пиштало

Беседом Владимира Пиштала, прошлогодишњег добитника награде „Борисав Станковић“, у Галерији Народног музеја у Врању, отворена је 58. Борина недеља. Програм манифестације отпочео је представљањем Пишталове последње књиге „Песма о три света“.

Овогодишња 58. по реду Борина недеља отворена је, по традицији, беседом прошлогодишњег добитника награде „Борисав Станковић“ Владимира Пиштала.

У својој беседи, Пиштало се осврнуо на стваралаштво Боре Станковића и његовом месту у српској књижевности, као и паралелама између Станковића и Иве Андрића.

Један од наших најчитанијих савремених књижевника и актуелни управник Народне библиотеке Србије је истакао да се српска књижевност не може замислити без Боре Станковића, чије је наслеђе битно и кључно за нашу литературу.

Он је говорио и о вези између дела Станковића и нашег нобеловца Иве Андрића, указујући на паралеле у њиховим делима.

– Та веза је, ако читате пажљиво Андрићево дело, свуда присутна. Андрић је говорио да, можда није било периоду у његовом животу када није мислио о Његошу.

Ипак, Његош није толико евидентан у његовом делу, а Бора је свуда.

Када загребете Андрићеве приче и романе, тај утицај је директан, а осим тога, њих двојица су се познавали – истакао је Пиштало.

Андрић је, као млад писац, добио и две поруке од двојице наших великих писаца.

– Један је Јован Дучић који му је говорио „Андрићу, ви сте млад, талентован човек. Оканите се бег-ефендија, окрените се Европи, то је прави свет“.

А Бора му је говорио потпуно другачије. Није рекао баш овим речима, али је идеја била, колико је стари свет моћнији, колико је пун снаге, колико је инспиративнији уметнички и Андрић је послушао Бору Станковића – закључује Пиштало.

Бора Станковић је једна огромна уметничка фигура и сваки град који има такву фигуру има све разлоге да се њоме поноси. Борин култ у Врању је још увек жив и то је сасвим природно, указује Владимир Пиштало.

У наставку програма Борине недеље представљена је Пишталова последња књига, роман „Песма о три света“.

Борина недеља биће настављена у уторак, када ће бити представљен путопис у слици и речи „Хиландар и Света гора: Између мита и историје“, о којем ће говорити Мирко Демић и аутор Александар Лаковић.

Please follow and like us:
Култура