Почела исплата 20. 000 динара свим пензионерима у Србији

Како је председник Србије Александар Вучић обећао, стиже помоћ за најстарије суграђане. Свим пензионерима у Србији, којих има око 1,65 милиона, данас је уплаћено по 20.000 динара једнократне помоћи државе, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Исплата једнократне помоћи пензионерима у износу од 20.000 динара је почела, а држава је у ту сврху издвојила 33 милијарде динара додатне помоћи. Новац ће бити исплаћен преко ПИО фонда, а ово је пета једнократна помоћ искључиво пензионерима, у последње четири године, истакао је министар финансија Синиша Мали.

Тим поводом смо и изашли на улице нашег града и упитали пензионере, како кометаришу овај потез државе,  да ли им значи новчана  подршке коју добијају и на шта ће потрошити новац у наредном периоду?

-Да будемо искрени, сваком човеку данас и хиљаду динара значи, а тек 20. 000 динара. Иде Нова година, славе иду, ми Срби без слава не можемо, нама је вера таква да обележавамо крсне славе. Ја славим Светог Николу и у правом тренутку добијам помоћ и хвала. Свака помоћ је пријатна и лепа.

-Па добро, колико толико, углавном свака помоћ је добра.

-Много значи, хвала Влади и целом руководству Србије. Можда ћу унуцима нешто да купим, имам и унука и унуку.

-Све што се да у корист пензионера је добродошло и никоме неће бити на одмет. Платићу рачуне, воду, струју, смеће од половине новца који добијемо, а од друге половине ћу се нешто частити.

-То је јако фин потез поготово за пензионере са малим примањима.

-Добра је помоћ, ево сада иде слава и утрошићу тај новац за припрему славе.

-На ову немаштину, 20. 000 динара је пара, може ко шта хоће да прича, али за нас старе пензионере је заиста велика помоћ, говорили су пензионери из Врања.

До сада је пензионерима исплаћено око 650 евра помоћи у пет једнократних давања и кроз једнократне помоћи које су стизале свим категоријама грађана. Паралелно са тим је у року од две године просечна пензија подигнута за 56,1 одсто. Вођена тиме, држава је 1. октобра ове године пензије повећала за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. године ће бити увећане за додатних 14,8 одсто, што је кумулативно повећање од 21,1 одсто. Просечна пензија у 2022. години је, како је рекао министар финансија Синиша Мали, износила 267,6 евра, а, додао је, очекује се да у овој години достигне 326 евра, односно у јануару 2024. године 390 евра.

Please follow and like us:
Друштво