Почела Недеља борбе против вршњачког насиља

Врање је последњих месеци, нажалост, доспело у жижу јавности у земљи и по неколико примера вршњачког насиља који су изазвали велику пажњу и забринутост. Због тога, локална самоуправа је одлучила да активности поводом овогодишњег Међународног дана против вршњачког насиља прошири на целу ову седмицу.

Формирањем радне групе, градско руководство је почело са реализацијом широког спектра активности на превенцији вршњачког насиља. Прва од њих је планирана за Међународни дан борбе против вршњачког насиља који се обележава сваке последње среде у фебруару.

Са намером да се акцијом обухвати целокупна школска популација на територији града, програм је проширен на читаву седмицу, током које ће бити реализован низ различитих активности.

– Циљ ових радионица је, пре свега, да дођемо до сваког детета, а онда и родитеља и свих других у систему који могу да на било који начин да утичу на најмлађе да схвате вршњачко насиље не треба да буде избор ни за кога – каже заменица градоначелника Врања, Зорица Јовић.

Програмом је замишљен најшири обухват најмлађих Врањанаца, са којима ће радити педагози, стручни сарадници, али и вршњачки едукатори који би требало да им комплексан проблем вршњачког и другог насиља, приближе и укажу им на путеве превенције. У акцију ће бити укључени и родитељи.

– Током целе недеље биће обухваћене све основне и средње школе са различитим радионицама, трибинама, представом и једном уличном акцијом на којој ћемо делити флајере са информативним материјалом – прецизира Лука Трајковић, координатор Канцеларије за младе Врање.

– У превенцији вршњачког насиља укључене су одељењске стрешине, као и тим за заштиту ученика од насиља на нивоу школе, а обухваћен је и рад са родитељима.  Када донесемо план заштите или радимо појачан васпитни рад са учеником, ту су нам родитељи неизбежни – појашњава Јелена Тасић, педагог и спољна заштитница за заштиту од насиља.

Прве радионице одржане су у ОШ „Бранко Радичевић“ и Економској школи, на тему „Превенција вршњачког насиља“, као и Гимназији „Бора Станковић“, где су вршњачки едукатори представницима ђачког парламента одржали предавање о борби против говора мржње и равноправности.

Ова акција ће бити надоградња свих активности које школе већ имају у својим програмима и који се реализују током школске године.

– Ту су редовна настава и ваннаставне активности, као и реализација пројеката уз сарадњу са другим институцијама и организацијама – каже педагог врањске гимназије, Слађана Митић.

Акција се наставља сутра у основним школама „Радоје Домановић“ и „Доситеј Обрадовић“ и Пољопривредној школи.

Please follow and like us:
Друштво