Почела пријава угоститеља за ваучере

Министарство туризма и омладине позива све угоститеље са територије Републике Србије да се пријаве ради доделе ваучера. Пријављивање угоститеља је у току преко система Е-туриста, прва листа угоститеља је већ истакнута, а други пресек биће објављен 12.јануара на сајту ресорног Министарства.

Вредност ваучера за бесплатно летовање у Србији, овога пута износи 10.000 динара и користи се искључиво за пружање услуге смештаја у трајању од најмање пет ноћења изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера. Тренутно је у оптицају 100.000 ваучера, а пријава за угоститеље који ће пружати услуге смештаја је почела.

-Оно што је јако битно јесте да ваучери имају битну улогу када је у питању развој домаћег туризма и промет туриста који се огледа кроз повећање броја ноћења. Оно што је актуелно од 1. јануара и све до сада јесте пријава угоститеља који желе да пружају услуге ноћења, односно корисницима ваучера. Право пријаве имају сви угоститељи и власници туристичких апартмана, као и власници сеоских туристичких домаћинстава који су регистровани у централни информациони систем, односно е-Туриста, истакао је Небојша Ристић, туризмолог у Туристичкој организацији града Врања.

Када се угоститељу одобри пријава од стране Министарства туризма и омладине, он се истог тренутка налази на листи угоститеља који наплаћују своје услуге ваучерима и након тога могу вршити резервације свог објекта. На територији града Врања, по речима Ристића има евидентираних 14 објеката, 6 у Врању, 7 у Врањској Бањи и на Бесној Кобили.

-Угоститељ је дужан да поштом или мејлом пошаље потписану потврду резервације, како би туриста, односно корисник ваучера 15. јануара, када је додела ваучера, са пратећом документацијом прилаже и овај јако битан документ о резервацији, објашњава туризмолог.

Небојша Ристић даље додаје да су на самом почетку угоститељи са нашег подручја били скептични по питању ваучера, док је сада ситуација доста другачија и изненађујуће повољна.

-Корисници туристичке ваучере могу искористити до краја године, тачније до 20. новембра, а корисници ваучера могу почети да их користе месец дана по добијању ваучера, односно од 15. фебруара, речи су Ристића.

Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију, као и запослени са примањима до лимита који је повећан на максималних 80.000 динара месечно.

Please follow and like us:
Друштво