Почела седница Народне скупштине. Бира се председник парламента

Седница Народне скупштине

Седница Скупштине Србије на којој се бира председник парламента почела је нешто после 11 часова, а седницом председава најстарији посланик Стојан Раденовић који је констатовао да је присутно 214 посланика. Раденовић је на почетку седнице позвао посланике да минутом ћутања одају пошту страдалима у мартовском погрому на Косову и Метохији. Он је обавестио посланике и о томе које су све посланичке групе формиране у Народној скупштини:

Највећу групу “Александар Вучић – Србија не сме да стане“ која броји 113 посланика, поново ће предводити народни посланик Миленко Јованов. На месту заменице шефа посланичке групе СНС биће Марина Рагуш, показују подаци објављени на сајту Народне скупштине Србије. „Странку слободе и правде – Покрет слободних грађана“ која у овом сазиву броји 19 посланика предводиће Мариника Тепић, а њен заменик биће Павле Грбовић. Ивица Дачић ће предводити посланичку групу Социјалистичке партије Србије, која броји 13 посланика, а мењаће га Снежана Пауновић.

На челу посланичке групе Нове Демократске странке Србије и Покрета обнове Краљевине Србије, која у новом сазиву броји 13 посланика, биће Милош Јовановић, а за његовог заменика именован је Војислав Михаиловић. Посланичку групу Народног покрета Србије, која у парламенту броји 12 посланика, предводиће њихов председник Мирослав Алексић, а његов заменик ће бити Борислав. Групу Зелено-левог фронта која броји 10 посланика предводиће Радомир Лазовић, а мењаће га Биљана Ђорђевић. Девет народних представник посланичке групе странка Србија центар, водиће Здравко Понош, док је за заменика именован Стефан Јањић.

Посланичку групу Демократска странка, која броји осам посланика, водиће Зоран Лутовац, а мењаће га Драгана Ракић. Посланичка група „Ми – Глас из народа“ броји седам посланика и њих ће предводити Бранко Павловић, а мењаће га Митар Ковач. Такође формирана је и посланичка група „МИ – Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић“, која броји шест посланика, а на челу ће бити Бранко Лукић, док ће га мењати Јелена Павловић.

Шест посланика групе Партије уједињених пензионера, предводиће Стефан Кркобабић, а његов заменик биће Хаџи Милорад Стошић. Посланичку групу Савеза војвођанских Мађара, која у парламенту има шест представника, водиће Балинт Пастор, док ће га мењати Елвира Ковач. Шест посланика групе Социјалдемократске партије Србије, предводиће Бранимир Јовановић, док ће његов заменик бити Муамер Бачевац.

Посланичку групу Јединствене Србије, која броји пет посланика водиће Драган Марковић, кога ће замењивати Живота Старчевић. Петоро посланика посланичке групе Еколошког устанка преводиће Александар Јовановић, а мењаће га Данијела Несторовић. Бојан Торбица биће шеф петоро посланика групе Покрета Социјалиста – Народне сељачке странке и Руске странке, а његов заменик биће Марјан Ристичевић. На сајту Народне скупштине Србије наводи се да седам посланика не припада ниједној посланичкој групи – Настасја Баковић, Един Ђерлек, Усаме Зукорлић, Шаип Камбери, Селма Кучевић, Милош Парандиловић и Ахмедин Шкријељ.

Please follow and like us:
Политика