Почело обележавање Дана града. У недељу марш до Осатице

У недељу се обележавање Дана града наставља традиционалним маршом до Осатице под називом “Стазама ослободилаца Врања из 1878. године“.

-Откако се обележава 31. јануар планинари, заједно са представницима локалне самоуправе, организују тај поход до Спомен-обележја у Осатици. Иде се пешака од Бреснице до споменика. После церемоније полагања цвећа и пригодног говора, планинари наставе ка Облику, а сви остали се врате превозом назад за Врање. Традиционално се организује превоз од зграде општине и аутобус креће у пола 9 и сви који хoће да препешаче та три километра од Бреснице до Осатице и исто толико назад, могу да крену са нама. Окупљање у Бресници је у 9:00 сати и тада се креће ка Осатици, каже Срђан Стошић, потпредседник ПК “Железничар 2006.“

Заједно са руководством Града и Планинарским савезом Србије, врањски планинари обновили су ово спомен-обележје 2001. и од тада и пешаче до Осатице, најпре у својој организацији, а потом и у склопу обележавања Дана града.

Што се тиче програма обележавања Дана ослобођења Врања од Турака у уторак, 30. јануара, у 9 сати биће организован пријем за припаднике 4. бригаде Копнене војске, а у 13 сати у Галерији Народног музеја планирано је отварање изложбе ,,Сарајевски атентат – историјски контекст у светлу докумената архива Босне и Херцеговине“, а у наставку планирана је и промоција књиге ,,Сарајевски атентат – повратак документима“, аутора др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

Истог дана у 15 сати у камерној сали Позоришта биће уручене награде ауторима најбољих радова пристиглих на литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао си се за шта родити и борити“. У истом простору од 18 сати биће отворена изложба ,,Larus argentatus др Вере Ценић“ и промовисана публикација ,,Каталог Легата Вере Ценић у врањској Библиотеци“, ауторки Јасмине Кнежевић и Александре Антић.

У уторак у 20 сати у великој сали Позоришта  планирана је свечаност проглашења победника ,,Најбољи у врањском спорту“. 

На сам Дан града, 31. јануара, у 10:30 биће положени венци и цвеће на Споменик ослободиоцима Врања од Турака – Чика Мита, а од 14 сати у великој сали Позоришта ,,Бора Станковић“ планирана је Свечана академија на којој ће бити уручена признања ,,31. јануар“.

Please follow and like us:
Друштво