Почело смањење цена роминга између ЕУ и Западног Балкана

Почело је смањење цена роминга између Европске уније и Западног Балкана, које је предвиђено декларацијом потписаном на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Тирани 6. децембра 2022. године, објавио је Савет за регионалну сарадњу.

Смањење цена роминга званично је ступило на снагу од октобра и горња граница цена за један гигабајт података у ромингу у оквиру посебних понуда и пакета, у складу са Декларацијом о роамингу, не би требало да буде виша од 18 евра.

То ће међународна путовања и комуникације учинити знатно економичнијим, наводе из Савета за регионалну сарадњу.

У многим случајевима ограничење цена од 18 евра у оквиру посебних понуда и пакета иде и знатно ниже, до 1,6 евра по једном гигабајту, док су три оператера са Западног Балкана, осим цена у оквиру пакета, снизила чак и редовне цене услуга допуне.

Како је наведено, Декларација о ромингу између ЕУ и Западног Балкана смањује трошкове мобилних података и подстиче регионалну повезивост

Након готово годину дана заједничког рада, под покровитељством и уз подршку Савета за регионалну сарадњу (РЧ) и Европске комисије, те политичку подршку Европске уније и Западног Балкана, телекомуникациони оператери, како са Западног Балкана, тако и из Европске уније, не само да су испунили одредбе из Декларације, већ су у многим случајевима и премашили очекивања.

– Ова прекретница долази у тренутку политичких тензија, економских превирања и све ширег спектра климатских промена у региону, наглашавајући тако важност регионалне и евроатлантске сарадње – рекла је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Декларација је усмерена на значајно смањење накнада за промет података у ромингу између ЕУ и Западног Балкана.

Циљ је да се до 2028. године цена роминга између ЕУ и Западног Балкана приближи домаћим ценама.

Три телекомуникациона оператера у Србији смањила су цену једног гигабајта у оквиру неких од својих роминг пакета у земљама ЕУ до 83,2 одсто.

Цене се сада крећу између 0,67 и 8,5 евра по једном ГБ у оквиру пакета роминга у ЕУ за кориснике из Србије, што је знатно испод договорене горње границе цена.

Please follow and like us:
Друштво