Почело тестирање и упис будућих првака

Тестирање у школи “Светозар Марковић“

Тестирање и упис будућих првака почели су првог априла и трајаће до краја маја у свим основним школама у Србији. Упис у први разред обавезан је за сву децу која су рођена у периоду од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. године.

Упис будућих првака почео је 1. априла у свим основним школама. Екипа Радио телевизије Врање посетила је школу “Светозар Марковић“ како би проверили како изгледа тестирање деце.

Магдалена Величковић међу првима је тестирана за упис у први разред. Са нама је поделила утиске.

-Није било тешко, најтеже ми је било да одговорим да ли је орах воће или поврће, али остало је било лако, каже Магдалена Величковић, будући првак.

Тестирањем се проверава интелектуална, емоционална и социјална зрелост деце.

-Тај тест који ми психолози користимо испитује зрелост, пре свега, способност памћења, неки ниво знања који је потребно да деца поседују приликом поласка у школу, то је нека математичка способност и графомоторика, које су јако битне приликом почетног читања и писања и усвајања градива, то што може тестом да се испита, а о емоционалној и социјалној зрелости детета закључујемо на основу понашања у тој ситуацији, каже психолог школе “Светозар Марковић“, Данијела Антић.

-Ми користимо тест типа 1, проверавамо зрелост деце за полазак у школу и то су стандардни тестови Друштва психолога Србије. Уколико постоји потреба може да се одложи полазак у школу, али о томе одлучује интерресорна комисија. За децу којој је потребна додатна подршка и помоћ урадимо педагошки профил онда радимо план подршке можемо да користимо ИОП-е, ИОП 1, ИОП 2 и тако даље, додаје Јелена Стојковић Илић, педагог школе.

Родитељи који још увек нису заказали термин за упис, односно тестирање то могу урадити преко портала е-управа или лично у школи. Школе у Србији имају и могућност превременог уписа, а за њега се могу пријавити деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2018. године.

Please follow and like us:
Образовање