Почео Петровдански пост

Српска православна црква обележава Петровдански пост који ће трајати све до Петровдана. Овај пост је блажи и трајаће до 11.јула.

За време овог поста не једу се јаја, месо и бели мрс. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте “на води”. Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља.

Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

На данашњи дан широм Србије припремају се мрсне гозбе, а по неким селима иду покладни сватови, док се у другим пале лиле, буктиње од осушене брезове или трешњине коре.

Обично их пале младићи и дечаци, обилазећи око кућа, торова, извора по три пута, говорећи: Лила „гори жито роди“, или „Весело нам лиле горе, да нам краве добро воде“. Домаћини код којих лилари дођу дају им белог мрса и нешто друго од хране.

Наиме, верује се да ће она кућа која награди лиларе читаве године бити берићетна.

За то време девојке скупљају сламу на гомилу и запале је на сеоској утрини, где потом дођу и лилари и остала омладина и започну разна такмичења и игре око ватре, уз храну коју су лилари сакупили у селу.

Према народном веровању, данас би ваљало да се сви обавезно добро наједу како би се припремили за предстојећи велики пост. У неким крајевима верује се да они који се огреше о ово правило и којим случајем не поједу нешто масно и сласно могу имати несрећну годину.

Друго веровање које вуче корене од давнина, посебно у источној Србији, каже да се данас никако не ваља чешљати јер сва коса може отпасти с главе.

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Please follow and like us:
Друштво