Почео са радом систем за аутоматско откривање саобраћајних прекршаја

Градоначелник Врања Слободан Миленковић и Бранко Стаматовић, директор републичке Агенције за безбедност саобраћаја присуствовали су пуштању у рад камера за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја у испостави саобраћајне полиције у Врању. Пројекат видео надзора саобраћаја у Врању почео је јесенас, постављањем видео камера у Маричкој и улици Пролетерских бригада, а биће настављен и у наредном периоду.

Срце видео надзора саобраћаја у Врању налази се у контролној соби у испостави саобраћајне полиције, где се сливају снимци са постављених камера.

Специјални софтвер аутоматски детектује саобраћајне прекршаје, снима возача и регистарске таблице возила које је начинило прекршај и прави базу података.

Ово се односи првенствено на недозвољену брзину кретања, али камере могу да региструју и невезивање сигурносног појаса, а софтвер препознаје и нерегистрована возила.

Пројекат реализује Савет за безбедност саобраћаја града Врања у сарадњи са МУП-ом и Агенцијом  за безбедност саобраћаја, а средства су обезбеђена од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје које се сливају у градски буџет, рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

– Ово наши суграђани не треба да схвате као неку врсту репресивних мера, већ као превентиву са циљем да се смањи број саобраћајних прекршаја, што даље значи и смањеење броја повређених и погинулих у саобраћајним незгодама.

Желим да се захвалим Министарству унутршањих по слова и Агенцији за безбедност саобраћаја, са којима смо имали добру сарадњу и кооперативност, а све у циљу унапређења безбедности саобраћаја на територији града Врања – казао је градоначелник Миленковић.

Он је најавио да ће се овај пројекат наставити постављањем видео камера у булеваррима Патрихарха Павла и Николе Тесле и на Партизанском путу, као и на излазима из града, у улицама Косовској и Пржарској.

У претходних пет година, у Врању је у саобраћајним незгодама смртно страдало17 особа, од чега и једно дете.

– Тамо где су се дешавале саобраћајне незгоде са тежим последицама постављен је систем који ће аутоматски детектовати прекорачење брзине, јер је брзина препозната као главни узрок настанка саобраћајних незгода.

Очекујемо да се значајно побољша стање безбедности саобраћаја и да се смањи страдање у саобраћајним незгодама, првенствено на тим локацијама, а охрабрује и то што смо чули да се планира проширење овог система – рекао је Стаматовић.

Он је додао и да је циљ такође и да се учесницима у саобраћају пошаље порука да понашају безбедно и поштују саобраћајне прописе.

Притом је посебно апеловао на возаче да, уколико конзумирају алкохол, нипошто не седају за волан и учествују у саобраћају.

Please follow and like us:
Друштво