Почетак „Дана Врања 2023“ посвећен фолклору

Протеклог викенда у нашем граду је отворена традиционална културно-туристичка манифестација „Дани Врања“. Први дан је, по већ устаљеном обичају, протекао у знаку фолклорних игара Србије и земаља у окружењу.

„Дани Врања“ су и ове године отпочели дефилеом фолклораша и пријемом који је за њих приређен у градској кући. Гости овогодишње смотре фолклорних ансамбала су били Фолклорни ансамбл „Вила Зора“ из Велеса у Северној Македонији, КУД „Копаоник“ из Лепосавића, КУД „Јабланичко коло“ из Лебана и Ансамбл „Мозаик“ из Ниша, док је наш град представљао чувени врањски „Севдах“.

Леп провод и успешан наступ на „Данима Врања“ су фолклорашима пожелели заменица градоначелника Врања Зорица Јовић и председник Скупштине Дејан Тричковић.

– Желим вам да се лепо дружите вечерас, надам се да ћете склопити нова пријатељства, можда и нове љубави, али је моја највећа жеља да из Врања понесете лепе успомене, да се увек радо сетите боравка у нашем граду и да се радо у њега вратите – рекла је Зорица Јовић.

– Основни циљ нам је добро расположење, како наших суграђана, тако и вас и верујем да ће та размена емоција и енергије бити на обострано задовољство и да ћете успешно представити градове из којих долазите.

Као загревање за ревију фолклорних ансамбала у Градском парку, послужио је наступ фолклорне секције Удружења пензионера града Врања, након чега је Дејан Тричковић и званично отворио ову смотру и овогодишње „Дане Врања“.

Врањска публика у Градском парку је имала прилику да види прегршт народних игара из Србије и Северне Македоније и да ужива у традиционалним ношњама.

Канцеларија за младе града Врања је за овогодишње „Дане Врања“ организовала несвакидашњу радионицу, на којој је везу између кувања и друштвених мрежа представио Андреја Павловић, струковни менаџер гастрономије. Наслов овог догађаја је „Кад профа кува“.

– Тражили смо лице које би младима представило начин на који функционишу друштвене мреже и тако смо дошли до налога „Кад профа кува“ и то је тема данашње радионице – каже Лука Трајковић, координатор врањске Канцеларије за младе.

– Причаћу више о друштвеним мрежама, не само о кувању, већ и о здравој храни и здравом начину живота. Без друштвених мрежа и дигиталног маркетинга, данас више не можемо да функционишемо – поручује Павловић.

На централном градском шеталишту је приређена и неформална изложба радова неколико врањских ликовних уметника, чија дела чине махом врањски мотиви.

– Врањанци су познати по томе да сликају углавном свој град, али су, наравно позвани и уметници који сликају неке друге теме – указује уметник Никола Стојановић.

– Сви ми волимо наше легенде и приче из Врања и свако, на свој начин ликовног изражавања, представља оно што је најлепше у Врању, а то је Бели мост – наводи уметница Слађана Недељковић.

Први дан овогодишњих „Дана Врања“ окончан је журком у Градском парку, на којој је наступио Ди Џеј Додекс.

Please follow and like us:
Друштво Култура