Почиње ‘’Пажљивкова смотра“

“Пажљивкова смотра“

Агенција за безбедност саобраћаја већ неколико година у сарадњи са школама организује “Пажљивкову смотру“,  од најнижег до највишег нивоа, од школске до републичке смотре. У петак почиње школски ниво, који ће окупити око 2.100 ученика. Као и претходних година, учествују предшколци и ученици првог и другог разреда свих основних школа са територије Града.

Из Агенције су већ стигли приручници и ми смо обишли вртић “Невен“ и Основну школу “Светозар Марковић“ . Првацима су подељене  књиге које садрже „Пажљивкова правила у саобраћају“, одакле ће се ученици припремати за смотру, како најмлађи преко бојанки, тако и ученици првог и другог разреда, каже председница Скупштине и Савета за безбедност саобраћаја на територији Града Врања, Зорица Јовић.

– Циљ је да се најмлађи на најлакши начин науче свим правилима када су у саобраћај  и њихова безбедност у питању.  Ми смо мали ту срећу да наши ученици, чак два пута буду први на републичком нивоу. То значи да наша деца смотру веома озбиљно схватају. Када смо их посетили у  понедељак,  изненадили смо смо се колико наша деца одлично познају сва правила у саобраћају, каже председница.

Ипак,  није наодмет да се деца  подсете правила из приручника, као и из разговора са учитељима и учитељицама и васпитачима, каже Јовићева.  Увек до сада циљ је постигнут. Деца и родитељи треба да схвате да није ово такмичење класичног карактера. Правила смотре су дата директорима школа.

-Прегледавање тестова се врши у Агенцији за безбедност саобраћаја, значи не прегледавају се у Врању. Ми преузимамо тестове и шаљемо Агенцији за безбедност саобраћаја. Када буду прегледани добијемо имена ученика који иду на следећи ниво такмичења- објашњава Јовићева.

Ова смотра и све остале мере које Агенција предузима доводи до веће безбедности деце у саобраћају. Наша локална самоуправа препозната је по томе што придаје велики значај безбедности деце, дајемо и седишта за најмлађе и по томе смо постали видљиви и добили похвале за то, каже председница Савета. Основна школа “Јован Јовановић Змај“ два пута је награђена на републичком нивоу.

-Јесу присутне награде, које добијају најбољи. Међутим, морамо да учимо децу да је најважније учествовати, научити нешто, савладати оно што можда нису успели до сада.  Учешћем на смотрама ширимо пријатељства, другарства, познанства, смотра има социјални карактер, који је битан за развој деце.

Смотра почиње у петак, током првог часа и у преподневној и у поподневној смени за школарце, а што се тиче предшколаца они ће имати тест  у 10 сати преподне. 

Please follow and like us:
Друштво Образовање