Почиње сезона припремања зимнице

Крај лета, летњих одмора и почетак јесени знак су да је време да вредне домаћице почну са припремом зимнице. Колико се и шта купује, да ли је почела већа потражња за црвеним паприкама и која је цена, питали смо продавце на зеленој пијаци код Бујковског моста.

Време летњих одмора је прошло и почетак септембра нам већ говори да је време да почнемо са припремама за зиму. Осим куповине огрева које је у овом периоду актуелно, време и почети са припремом зимнице. Зато смо и посетили зелену пијацу у нашем Граду и упитали за цене поврћа.
-Знате шта, свака жена има неки свој период када креће са припремом зимнице. Почеле су полако са припремом, али не спрема се као раније у великим количинама. Разлози су различити, мало су цене високе, нема се времена, младе домаћице пуно раде и немају времена да спремају, речи су продавачице Вере.


Цена најтраженијег поврћа је већа у односу на протеклу годину, а осим веће цене и недостатка времена због убрзаног начина живота, наша саговорница каже да је припрема зимнице последњих година доста опала, као и то да све више домаћица купује већ припремљену зимницу.

-Парадајза имате од 100 до 200 динара, онај квалитетнији за зимницу је на цени и он је од 150 до 180 динара. Црвена паприка је у износу од 150 до 180 динара, и свако купи онолико колико може да плати, истиче наша саговорница.

Упитали смо и наше суграђанке, да су спремне за овај велики и захтеван посао као што је припрема ајвара и многих киселих салата, џемова?

-Већ почињем са припремом. Купујем паприку, парадајз, боранију, све што треба и има на пијаци.
На питање какве су цене и да ли ће то утицати на количину припреме зимнице, одговара.
-Цене су негде солидне, а негде прескупо. Мораћемо ипак мало да смањујемо јер су пензије мале, са пензијом од 20. 000 није могуће припремити пуно тога. Прошле године цене паприке су биле од 50 до 90 динара, ове године је цена већ 200 динара, то је дупло скупље, речи су наше суграђанке Сунчице.

До краја октобра на зеленој пијаци биће црвених паприка и парадајза, већ новембра месеца актуелно је стављање купуса у каце и ту се завршава припрема зимнице. Једно је сигурно, у наредном периоду осим великог посла око припреме зимнице, онај чувени мирис печених паприка осећаће се улицама нашег града.

Please follow and like us:
Друштво