Почиње упис у средње школе

Ученици у Србији у првом уписном року у средње школе могу да се упишу у уторак и среду.

Како је објављено на порталу Моја средња школа предаја докумената и упис у средње школе моћи ће и ове године да се обави електронским путем као и одласком у школу од 8.00 до 15. 00 часова.

Такође, ученици који нису распоређени у школама у првом уписном кругу, у уторак ће моћи да предају листе опредељења за други уписни круг (електронским путем или непосредно у школи), а упис ће трајати до 6. јула до 15.00 часова.

Право подношења листе опредељења имају само ученици који нису распоређени у првом уписном кругу и то само на места која су остала слободна после првог уписног круга.

Како је Танјугу раније рекла министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, у првом кругу распоређено је 59.091 ученика, а у једну од прве три жеље распоређено је 81,43 одсто ученика.

Она је рекла да у четворогодишње образовне профиле може да се упише укупно 48.966 ученика, од чега у гимназије 15.108, а у трогодишње образовне профиле 10.125 ученика.

Министарка је истакла да после првог уписног круга нераспоређених ученика, њих 1.524, има могућност да се у другом уписном кругу упишу на преостала слободна места.

„У четворогодишњим профилима преостало је 7.866 места, док је у трогодишњим тај број је 3.783“, рекла је она.

За све оне ученике који из здравствених и објективних разлога нису полагали завршни испит у јунском року, моћи ће то да ураде 14, 15. и 16. августа.

Please follow and like us:
Друштво