Почиње завршни испит за основце

Полагање завршног испита за упис у средње школе почиње сутра у свим основним школама. Тим поводом педагошкиња Јелена Стојковић Илић из ОШ „Светозар Марковић“ дала је пар савета  матурантима како да им наредна три дана прођу без стреса.

Полагање завршног испита и упис у средње школе могу бити стресни како за матуранте, тако и за њихове родитеље. Завршни испит полаже се три дана и састоји се од  тестова  из српског језика и књижевности, математике и изборног предмета. Матуранти могу да одаберу између биологије, географије, историје, физике и хемије.

– Не препоручује се да данас матуранти уче ново наставно градиво. Нека обнове ово што су већ учили, нека прелистају збирке из којих су учили. Треба да се наспавају, да се одморе, да припреме потребан прибор, да понесу своју ђачку књижицу, идентификационе картице, рекла је педагошкиња Јелена Стојковић Илић.

Када су у питању ђаци прваци Стојковић Илић рекла је да је тренутно 97 првака уписано у ОШ „Светозар Марковић“ и да ће бити формирана четири одељења у централној школи и једно одељење у истуреној школи у Доњем Нерадовцу. Поручује да децу треба припремити током летњег распуста за полазак у школу.

– На првом месту разговор са децом, шта их то очекује од септембра и како ће то изгледати. Није посебна нека посебна припрема, већ да са децом играју неке игре, да играју на слово на слово, шта је веће шта је мање. То су неке логичке игре и треба да вежбају графомоторику и то ће бити сасвим довољно, додала је Стојковић Илић.

Стојковић Илић истиче да су сви прваци прошли тестирање и да их очекују 1. септембра у школске клупе.

Please follow and like us:
Друштво Образовање