Подршка младим предузетницима и предузетницама из Врања

Министар Ђерлек са корисницима грантова ФОТО: Министарство за равномерни регионални развој

У Министарству за равномерни регионални развој је представљен пројекат „Развој омладинског и женског предузетништва у Јабланичком и Пчињском округу“, у оквиру ког су подељена 84 гранта у износу до 250 хиљада динара. Са територије града Врања, финансијску подршку малим бизнисима је добило 10 корисника.

Подељени грантови представљају конкретан корак ка остваривању циља, а то је унапређење регионалног раста и развоја, рекао је на свечаности министар за равномерни регионални развој у техничком мандату, Един Ђерлек.

– Посебна је радост видети ове младе људе из Трговишта, Врања, Медвеђе, Лесковца, Власотинца, Сурдулице, Владичиног Хана и Бојника који су пример, знања, иновативности, предузимљивости и ја сам уверен да ћете бити инспирација многима.

Ови грантови представљају снажан корак напред у подршци, пре свега, младим и женским предузетницима широм Србије, а посебно ме радује што могу да приметим све више жена у предузетништву – рекао је Ђерлек.

Пројекат спроводи Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа у Лесковцу, а град Врање је партнер у пројекту који је резултирао са 10 грантова предузетницима са територије нашег града.

Реч је о корисницима који већ имају регистровану фирму, а новчана средства добијају за набавку опреме и развој посла.

Значај подршке министарства је много већи од номиналне суме од 250 хиљада динара, истиче Јасмина Петровић из Канцеларије за локални економски развој у Врању.

– Подршка коју привредни субјект добије у виду средстава за набaвку опреме сутра ствара услове за унапређење пословања, а онда након тога и за отварање новог радног места.

На тај начин настављамо ланац развоја предузетништва на нивоу локалне заједнице, и то посебно међу младима и женама – каже она.

Додели грантова је претходила пословна обука за све заинтересоване предузетнике, након чега су се за новчану подршку такмичили својим бизнис плановима, појашњава Јасмина Петровић.

– На овај начин се заокружује слика о предузетништву коју стално потенцирамо: финансијска подршка за набавку опреме је важна, али нешто много важније је трансфер знања и добре праксе, као и јачање капацитета самих привредних субјеката, предузетника и привредних друштава, да унапређују пословање, буду конкурентнији на тржишту и иновирају – указује наша саговорница.

У последње три године, мерама активне политике запошљавања и пројектима подршке микро и малим бизнисима које је спроводио град Врање, било је обухваћено више од 200 предузетника и власника предузећа и то су конкретни резултати заједничких напора Републике и локалне самоуправе на унапређењу привредног амбијента у нашој средини, додаје Јасмина Петровић.

https://www.youtube.com/watch?v=IRHComy0Nj4

Please follow and like us:
Економија