Појачана контрола везивања сигурносног појаса

Саобраћај

У току је Међународна акција појачане контроле саобраћаја „Роадпол“ коју спроводе припадници Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије. Акција је усмерена на откривање прекршаја због некоришћења сигурносног појаса током вожње и непрописног превоза деце у возилима и трајаће до 17. марта.

Акција је организована у 30 европских земаља чланица организације Роадпола – мрежа саобраћајних полиција Европе“, каже  потпуковник  Дејан Стевић из Управе саобраћајне полиције.

-Сам фокус акције биће на откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса у току вожње како на предњим седиштима, тако и на задњим седиштима. Посебан акценат ћемо ставити на безбедно превожења деце. Приоритет МУП-а је безбедност деце увек је била и биће- каже Стевић

Акција је организована на свим подручним Полицијским управама у целој земљи. Kоришћење појаса није само поштовање прописа већ брига о безбедности самих возача и свих  путника који се превозе, истиче Стевић и додаје да је МУП је увек у врху по оствареним резултатима, прошли пут у овој акцији били су међу првих пет у Европи.

-85 посто путника користи сигурносни појас на предњем седишту, док на задњем седишту 17 посто користи појас у току вожње. 60 посто возача безбедно превози децу . Комбинацијом превентивних и репресивних мера успели смо да подигнемо свест о важности коришћења појаса у току вожње, каже Стевић.

Можда највећу свест о поштовању прописа доносе високе казне, јер су оне и натерале возаче у Србији да почну да везују сигурносни појас. Невезивање појаса на задњем седишту је саобраћајни прекршај који прави велика већина возача.

Законска обавеза везивања појаса на задњем седишту установљена је 2009. године. Од тада до данас, 14 година касније видимо да се не примењује онако како је то предвиђено. Статистика каже да се везује сваки пети путник. Међутим, постиже се успех јер је новчани износ казне у почетку био 5.000 динара, а 2018.године је промењена  10.000 динара. То је и  један од разлога зашто је већи путника почела да поштује пропис.

Please follow and like us:
Друштво