Појава морбила код супружника у Врању

У Врању су регистрована два случаја заразе морбила код супружника од којих је један лабораторијски доказан. Успостављен је епидемиолошки и здравствени надзор и ситуација је под контролом. То чини епидемиолошку ситуацију несигурном, али она је под контролом здравствене службе, рекао је епидемиолог др Слађан Станковић.

Неопходно је да се оболели правовремено изолује и да се дијагноза постави. Особа је заразна четири дана пре избијања оспи и четири дана по избијању оспи, а  лечење траје док траје клиничка слика. Тек након пролажења периода лечења и опоравка особа је спремна да севрати у колектив.

-Ради се о одраслим особама које нису имале тешку клиничку слику и њихов вакцинални статус није познат. Оно што је карактеристично је да када имамо температуру, сузање очију и водљикаве очи, цурење носа и главобољу, кашаљ и проливе треба посумњати на морбиле – рекао је Станковић.

Пад обухвата вакцинације против морбила довео је до појаве ове заразне болести и у Европи и у нашој земљи. Епидемиолог је нагласио да је обухват вакцинације по критеријумима  преко 95%, а ми у округу имамо обухват око 94% у другој години и око 91% у седмој години код деце.

-То није задовољавајуће. То значи да постоји значајан  број осетљиве деце која могу да добију морбиле и да их преносе. На свима нама је да озбиљно схватимо тренутну епидемиолошку ситуацију – додао је епидемиолог.  

Важно је да се у свим општинама врши ревизија вакциналних картотека односно да се тражи која годишта деце су пропустила ММР вакцину која се добија у другој години живота након навршених 12 месеци и у седмој пред полазак у школу.

Please follow and like us:
Здравље