Полагање венаца и цвећа испред споменика „Чика Мита“

Дан ослобођења Врања од Турака обележава се сваке године у спомен на 31. јануар 1878. године када је Шумадијски корпус под командом генерала Јована Белимарковића победоносно ушао у Врање и ослободио га од вишевековне османске владавине, због чега се тај датум обележава и као Дан ослобођења Врања од Турака. У оквиру обележавања 31. jануара, Дана града, испред Споменика ослободиоцима Врања од Турака 1878. године, одржан jе комеморативни скуп на коме jе говорио председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић.

Парастос погинулим ратницима најпре је служио епископ врањски Пахомиjе са свештенством. Након тога председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић подсетио је на историјске чињенице из 1878. године и ослобођење од Турака и на чињеницу да је Врање пре 146. година,   коначно, после пет векова ропства  под турском владавином, дочекало слободу.

– И овог 31. јануара поносно стојимо испред споменика ,,Чика Мити“, подигнутог у част ослободиоцима Врања од Турака, како би нашим храбрим прецима одали почаст и дужно поштовање. Њихова непоколебљивост у борби за слободу, пример је посвећености највишим вредностима и показатељ истинске љубави према слободи и својој отаџбини. Велика је част бити потомак таквих предака“, рекао је на комеморативном скупу Миленковић. Након тога, он је подсетио на историјске чињенице из 1878. године и ослобођење од Турака.  ,,На данашњи дан, пре 146. година, Врање је коначно, после пет векова ропства  под турском владавином, дочекало слободу.

Рат за ослобођење југоисточне Србије од османлијског ропства почео је 3. децембра 1877. године. Борбе за ослобођење Врања вођене су 30. и 31. јануара. Српска војска ушла је у варош 31. јануара на Дан Атанасија Великог и један је од најважнијих историјских догађаја града и шире околине“, истакао је председник Привременог органа града Врања.

Слобода нам је остављена у аманет, као највиша вредност која се чува и не даје ником и да је у слободи све могуће. Ако су они, наши храбри преци могли да не одустану и не поклекну ни пред много надмоћнијим непријатељем, недостатком оружја и хране, страшном хладноћом, не смемо ни ми у слободи, ни на тренутак да се зауставимо, да оклевамо, да станемо. Слобода нам даје неограничене могућности и због тога не постоји другачији пут, сем пута напретка, развоја и просперитета, рекао је Миленковић.

Краj споменика ослободиоцима Врања, венце и цвеће положили су председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене воjске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић, начелник Пчињског Управног округа Срећко Пеjковић, председник Привременог органа градске општине Врањска Бања Драган Сентић, заменик начелника Полициjске управе Дејан Маринковић са сарадницима, начелник Центра БИА Милош Ристић са сарадницима, делегације града Требиње, општина Куманово, Брод и Источно Ново Сарајево, као и представници СУБНОР Србиjе, Удружења српских ратних ветерана Врање ратова од 1990-1999., Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије до 1918., Удружења пензионера БИА Врање и Удружења војних пензионера Србије-ГО Врање.

У пригодном  програму учествовали су Мешовити градски хор уз пратњу оркестра Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“.

Please follow and like us:
Друштво