Положен камен темељац за изградњу Тренинг центра у Врању

Градоначелник др Слободан Миленковић на полагању камена темељца за изградњу Тренинг центра

Положен је камен темељац за изградњу Тренинг центра у Врању. Камен темељац положили су градоначеник Врања др Слободан Миленковић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национали оквир квалификација, проф. др Габријела Грујић и директор Хемијско-технолошке школе, Небојша Станковић. Они су се и обратили присутнима и истакли важност стручног оспособљавања ученика који похађају неки од смерова који функционишу по принципу дуалног образовања.

На простору Слободне зоне у Врању организована је свечаност на којој је положен камен темељац за изградњу Тренинг центра, површине 3.343 квадрата и вредности од око 366 милиона динара.

Изградња Тренинг центра је резултат Споразума о пословно-техничкој сарадњи између Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, Града Врања и Хемијско-технолошке школе Врање који је потписан почетком децембра прошле године.

-Верујем да ћемо ускоро имати прилику да наши ученици покажу своју иновативност и креативни дух, и то у новом објекту. Да се фигуративно изразим, ово ће бити одлична одскочна даска за све оно што смо планирали, али из објективних разлога нисмо били у могућности да реализујемо. У Тренинг центру, осим учења кроз рад, биће актуелне преквалификације и доквалификације, а у блиској будућности биће омогућено и признавање претходног учења, односно стицање сертификата за знања која су стекли у одређеним компанијама, а нису имали прилике да се за одређену област формално образују. Свесни смо чињенице да ово представља одличан импулс, не само образовању, него и развоју привреде читавог нашег краја, рекао је Небојша Станковић, директор Хемијско-технолошке школе.

У нашем граду четири средње школе реализују наставу по систему дуалног образовања. То је модел наставе у систему средњег стручног образовања и васпитања у оквиру којег се план и програм наставе и стицања знања спроводе не само у школи, већ и у компанији, односно код послодавца, јер у први план ставља практично стицање знања. У том смислу Тренинг центар ће бити право место за обучавање средњошколаца.

– У систем дуалног образовања са територије града укључене су четири школе са 240 ђака. Свима њима Тренинг центар пружиће могућност да уз праћење технолошких новина и унапређење вештина, стичу практична знања и искажу своје способности, квалитете и могућности. Све су ово бенефити које ће ђаци добити укључивањем у дуално образовање”, истакао је градоначелник др Слободан Миленковић.

др Слободан Миленковић градоначелник Врања, Зорица Јовић председница Скупштине, проф.др Габријела Грујић директорка Канцеларије за дуално образовање и Небојша Станковић директор Хемијско – технолошке школе у Врању

План је да се увођењем нових профила што већи број ученика у будућности укључи у систем дуалног образовања. Како је нагласила директорка Грујић тренутно је у систем дуалног образовања укључено 1000 компанија и преко 16.000 ученика, са 4.000 места у новом плану уписа. Она је честитала градском руководству на доброј и професионалној организацији и истакла да обучавање ученика на овај начин ствара задовољство код њих.

-Систем дуалног образовања обећава сигурну каријеру, осим стицања савремених компетенција у складу са савременим стандардима. Поштовани градоначелниче, када следеће године  будемо отварали Тренинг центар, нећемо добити само нову снагу у образовању, већ и нову снагу овог региона. Улагање у људски капитал, али и у образовање, представља кључну снагу једног друштва, истакла је проф. др Габријела Грујић.

Град Врање настоји да иде у корак са новинама у васпитно-образовном процесу рада, те се може похвалити мрежом основних и средњих школа, као и високообразовним установама које су већ стекле завидне позиције у систему образовања. Изградња Тренинг центра је и предуслов за долазак инвеститора у Врање.

Please follow and like us:
Друштво