Попуњена сва места у Медицинској школи

Јовица Стевановић, просветни саветник

Медицинска школа „Изабел Емсли Хатон“ у Врању једина је средња школа у округу у којој су попуњена сва места након првог уписног круга. Упис у средње школе ће се вршити до 6. јула.

Основно образовање је ове године завршило 730 ученика на територији града Врања и 1.757 њих у Пчињском округу. Њима је на располагању 990 места у средњим школама у Врању, односно 2.220 на територији округа, рекао је за РТВ Врање просветни саветник, Јовица Стевановић.

– Након првог уписног круга, у Пчињском округу је остало 405 непопуњених места, тако да још увек има шансе за упис.

Мали је број ученика који су остали нераспоређени након првог уписног круга и они су шансу потражили јуче, подношењем обрасца за други уписни круг.

Данас ће бити објављена листа примљених у другом кругу, тако да ће они моћи да се упишу већ сутра – наводи Стевановић.

Свршени основци ће моћи да се упишу у средње школе до 6. јула, а формално ће овај број слободних места важити све до почетка наредне школске године.

Завршни испит за основце је, с обзиром на велики број ђака, дежурних наставника и обимну организацију, протекао коректно, наводи Стевановић, мање – више, у границама очекиваног.

Мало изненађење овог уписног рока представља смањено интересовање осмака за Гимназију „Бора Станковић“ у односу на раније године.

– Медицинска школа у Врању је једина школа у округу у којој су већ попуњена сва места.

Иза ње је Хемијско-технолошка школа са четири слободна места, што је такође изненађење, јер је тамо раније било проблема са попуном, затим иде Економска школа са пет и Техничка школа са шест слободних места, док су остале школе далеко иза – прецизира просветни саветник.

Сви мали матуранти који су били спречени да се појаве на јунском завршном испиту имаће другу шансу од 14. до 16. августа, након чега ће бити организован нови уписни рок.

Свакако, увек има оних који су незадовољни школом или образовним профилом на који су распоређени и постоји могућност да се то промени у септембру, али ће и ту морати да се поштује процедура која предвиђа формирање комисија за одлучивање у свакој школи, а предност ће у том случају, имати ученици са већим бројем бодова, додаје просветни саветник Јовица Стевановић.

Please follow and like us:
Образовање