Породица је приоритет свих приоритета

Породица је приоритет свих приоритета за Републику Србију, али и за сваку локалну самоуправу у нашој земљи, порука је са Прве национална конференција о породици ,,Србија – наша породица“ која је одржана у Београду и којој су присуствовали представници града Врања. На скупу је договорено формирање радне групе која ће донети предлог мера за додатну подршку породицама и деци.

На конференцији су представљене активности Министарства за бригу о породици и демографију, али и искуства и праксе јединица локалне самоуправе у спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце.

Истакнуто је да је породица највреднији ресурс Републике Србије и гарант националног опстанка, основна економска јединица и заједница без које нема одрживог развоја и напретка друштва и државе.

Депопулација представља највећу опасност за дугорочни опстанак народа и државе, истакнуто је приликом излагања на скупу којем су присуствовале заменица градоначелника Врања Зорица Јовић и градска већница Данијела Милосављевић..

– Дате су неке инструкције приликом обраћања премијерке Ане Брнабић, председника Народне скупштине Владимира Орлића и министарке Дарије Кисић, да се пружи максимална подршка породицама и мајкама приликом рађања детета.

То је приоритет свих приоритета, чему тежимо и ми као локална самоуправа – наводи Зорица Јовић.

На скупу је договорено формирање тела које ће предложити пакет мера које би додатно требало да пружи подршку породицама и деци.

– То је први корак који ће Министарство за бригу о породици предузети да се крене са формирањем радне групе коју ће чинити представници локалних самоуправа и који ће изаћи са конкретним предлозима шта је то што министарство, заједно са локалним самоуправама, може учинити за повећање наталитета и пружање веће подршке породицама.

Очекујемо неке нове предлоге, поред онога што је већ у примени и све оно што чине Влада Србије и ово министарство, али ће све то дешавати крајем ове и почетком следеће године – каже заменица градоначелника Врања.

Град Врање већ годинама има низ мера којима помаже породицама са новорођенчадима и са већим бројем деце, а једна је од ретких локалних самоуправа која породицама обезбеђује бесплатан боравак у вртићу за треће и свако следеће дете.

Поред тога, издвајају се новчана средства за свако новорођено дете и, посебно, за сваку бебу рођену у новогодишњој ноћи, као и за све ђаке прваке.

Град пружа помоћ и породицама са дуплим близанцима и троjкама, суфинансира процес вантелесне оплодње и награђује наjбоље студенте, као и ученике основних и средњих школа.

Please follow and like us:
Друштво