Породици др Вукашина Антића постхумно уручена награда

Уручење плакете и дипломе награде „Др Владан Ђорђевић“ породици др Вукашина Антића

У  организацији Српског лекарског друштва у Позоришту „Бора Станковић“   одржан је скуп на којем је породици др Вукашина Антића уручена плакета и диплома награде „др Владан Ђорђевић“ за животно дело у области историје медицине.

-Мој дугогодишњи школски друг, колега и истомишљеник, доктор Вукашин Антић био је изузетно посвећен медицини и историји српске медицине, али и врло ангажован у друштвеном животу Врања, рекао је проф. др Драган Микић, редовни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва.  

Изузетан допринос дао је као историчар медицине и изградио чврсту везу између лекарског рада и историјског истраживања. Пацијентима је хтео да врати глас живота, а људима о којима је писао да да глас вечности. Његова монографија ,,Болница у Врању“, коју је др Вукашин издао 2003. године оцењена као својеврсни историјат врањског здравства и његов највећи допринос историји српске медицине. Монографија је постала референтна литература, без које немогуће писати о историји Врања , рекао је између осталог Микић.

На скупу су говорили и др Гордана Ђорђевић, др Зоран Вацић, генерални секретар Српског лекарског друштва  и почасни члан Академије медицинских наука а на животни пут и дело доктора Вукашина Антића подсетила је у свом излагању др Марина Јањић. 

-Доктор Вукашин Антић био је познати врањски хирург, онколог, историчар медицине и велики хуманист. Човек познат ван Врања, који је својим радом и делима, како на професионалном плану, тако и на друштвеном, обележио једно бурно и значајно време. Нестао је храбри појединац, спреман да мења и поправља свет на боље, предан науци и непрекидном учењу. Нестала је једна изузетно свестрана личност, заинтересована за готово све сфере људског стваралаштва. Био је истакнути стручњак, посебно из области онкологије дојке, добар и надасве хуман човек, пун љубави према свом позиву и омиљен међу пацијентима, колегама и сарадницима , истакла је др Марина Јањић.

У име градског руководства скупу су присуствовали Мирољуб Станковић, саветник градоначелника  и Никола Поповић, члан Градског већa.

Please follow and like us:
Друштво Здравље