Посебно признање Граду Врању за унапређење еУправе

Протекле недеље осванула је веома лепа вест за наш град. Врању је додељено посебно признање за унапређење електронске Управе. О томе смо разговарали са начелником Градске управе Душаном Аритоновићем.

Додељено је укупно 11 признања за градове и општине у Србији. Посебна признања за постигнут највећи степен развоја е-Управе припала су Нишу и  Врању, за статус високо развијене Локалне самоуправе у области дигитализације.

-То практично значи да смо сврстани у сам врх локалних самоуправа које су спровеле дигитализације на највиши могући ниво. Обично кажем, да се степен квалитета рада неке градске управе, у највећој мери огледа у  томе колико су њене услуге доступне грађанима. Управо је то оно за шта се залаже Влада Републике Србије и Канцеларија за електронску Управу при Влади Републике Србије, од којих имамо несебичну подршку, када су у питању сви дигитални сервиси, наглашава начелник Градске управе Душан Аритоновић.

Присећања ради, још 2016. године покренут је унос у базу података свих уписа у матичне књиге и сада се на територији целе Републике могу извадити изводи из матичне књиге рођених, који су  унети на нашем подручју, речи су начелника Душана Аритоновића.

-Након тога се кренуло са имплементацијом е-Зупа, што значи да смо све наше административне процедуре дигитализовали, да на нашем сајту постоје обрасци и упутства како остварити нека своја права, тако да грађани не морају да долазе у Градску управу да би поднели неки захтев и остварили право. У Центру за социјални рад смо такође направили јединствено управно место и том приликом, када неко поднесе захтев за неко социјално давање, аутоматски се подносе захтеви и за енергетски угроженог купца, као и за дечји додатак, каже начелник Душан Аритоновић.

Овај принцип смањења доласка у Градску управу био је од посебног значаја у времену коронавирусне инфекције. У том периоду Градска управа бележи велики број одрађених и реализованих предмета, подсећа Аритоновић.

-Увели смо још неке новине и услуге, као што су е-Беба, што значи да грађани не морају да одмах након рођења детета долазе у Градску управу како би пријавили рођење детета, већ се то чини путем дигиталних сервиса. Увели смо и дигитални е-Вртић, за упис деце у вртиће од куће, путем рачунара и заиста могу рећи да смо као локална самоуправа заиста доста напредовали. Напослетку, круна свега тога је ово признање које смо добили, а које је веома значајно за наш град, каже Аритоновић.

И ово није крај, по речима начелника Градске управе Душана Аритоновића, и сада се ради на унапређењу сервиса, а све у циљу доступности грађанима.

Please follow and like us:
Друштво