Поскупела кафа, произвођачи као разлоге наводе кретања на светским берзама

Кафа у продавницама у Србији је поскупела а како наводе београдски медији поскупљење се креће од 30 до 55 динара на сто грама кафе, док произвођачи истичу да послују у окружењу високих цена сировина и услуга које важе на светским берзама.

У Атлантик групи, највећем произвођачу кафе у Србији наводе да су високе цене узроковане слабијом бербом кафе, логистичким проблемима с пристизањем бродова, малом расположивошћу кафе на споту, те инволвираношћу фондова на берзама.

Код „арабике“ је због логистичких проблема доставе кафе из Бразила каснила испорука кафе од краја 2023, фондови су краткорочно искористили мањак кафе у земљама конзумената и подигли ниво берзе, а тиме и цену арабике на висок ниво, речено је Тањугу у овој компанији.

Што се „робусте“ тиче, додају да ове године постоји и изазов недовољне расположивости и то због неповољних временских услова, у земљама порекла, јер је због временских прилика подбацила берба у Вијетнаму и Индонезији, земљама одакле стиже највише ове врсте кафе.

Проблем високе цене, како наводе, настаје и због изазова у транспорту, који се огледају у нападима на транзитне бродове, јкао и продуженом времену транзита.

Please follow and like us:
Економија