Скупштина прихватила Извештај о преговорима; Вучић поручио да ће борба за ЗСО бити тешка

Посланици Скупштине Србије прихватили су са 154 гласа Владин Извештај о преговoрима са Приштином. У завршном обраћању председник Србије Александар Вучић поручио је да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати поверење грађанима.

Председник Вучић је навео да је спреман да разговара са свима увек, као и на идеју да пред сваке важне разговоре Канцеларија за КиМ позове све који су заинтересовани да се информишу.

-Ја сам увек отворен за разговор, кад год имам слободан сат, пошто то код мене иде на пола сата, 45 минута, и сат времена у зависности од разговора које имам. Где год има простора, ја сам спреман да вас примим, да разговарам о свему томе да видимо шта је то што можемо да радимо заједно, истакао је Вучић.

Додао је да треба да се спремимо на нелака времена и да треба да покушамо да мало боље разумемо једни друге и да прихвата део кривице за то.

-Мислим да је најважније за наш народ на КиМ, ви људи, не само ви овде, него цео наш народ и у Гораждевцу, и у Осојану, и у Великој Хочи, и у Сувом Долу, и у Зубином Потоку, и у Лепосавићу, и у Косовској Митровици, у читавом Поморављу, од Каменице до Клокота, Доње Будриге, Партеша, Грачанице, Сиринићке жупе, Липљана, Гуштерице једне, друге, Угљара, Бресја, Пасјана, свуда где живи наш народ, ја знам да ви знате да је ваша држава Србија, рекао је Вучић.

Поручио је да је то нешто што не може да се брише гумицом и дописује налив-пером, али да „морамо да разумемо да доста људи мисли да то није Србија“.

-Наша позиција није лака управо зато што ситуација на Косову и Метохији није лака, истакао је Вучић.

Напоменуо је да су Срби са КиМ ту зато што виде како се неко за њих бори, види њихове проблеме и живи њихов живот.

-Ја вам гарантујем само једну ствар – увек ћемо бити заједно. Србија ће да чува мир. Србија ће да се понаша одговорно“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија да расте и захвалио се свима на пажњи.

-Хвала онима који су показали да би могли да издрже и под неким тежим околностима. Можете да мислите оне који се бусају у прса шта би све на ратишту издржали, а нису у стању да седе сат времена у топлој скупштинској клупи, а не да држе ров по 24 или 36 сати. Да не размишљамо о рововима, да размишљамо о рачунарима, вештачкој интелигенцији, научно-технолошким парковима, да размишљамо о сигурности наше деце и да урадимо све да им ту сигурност омогућимо. Хвала вам најлепше. Живела Србија и нема предаје, навео је Вучић на крају завршног обраћања.

*

Председник Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да никада није преговарао ни са ким о опстанку на власти, нити да ће о томе преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије.

-Никада нећу преговарати због опстанка на власти, мене интересује опстанак и напредак Србије, поручио је Вучић.

Истакао је да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о КиМ стоји већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.

Неретко као ној набијамо главу у песак, рекао је Вучић.

-Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо независно Косово. Је л’ то ваша политика? Околности нам не иду наруку, нисам за замрзнути конфликт, напротив, рекао је Вучић.

Председник се осврнуо на јучерашњу седницу и рекао да је био приморан да демантује „24 чињеничне лажи“, не у смислу политике и другачијих ставова.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је шест захтева које је поставио премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти за формирање Заједнице српских општина „спрдња“ и то више са међународном заједницом него са Београдом.

Председник је подсетио да су међу Kуртијевим условима то да ЗСО мора да буде у складу са уставом и законима тзв. државе Kосово, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промени назив, да буде део коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство Kосова, које је он упутио.

На питање посланице Марковић који је одговор владе и председника Србије на те захтеве, Вучић је казао „не може“.

Извор: РТС

Please follow and like us:
Друштво