
После готово 50 дана ускршњег поста, уследили су дани када се може јести све, без устручавања. Ипак, управо у тој ситуацији правимо најчешће грешке јер без самоконтроле дозвољавамо себи да се неправилно хранимо, а о квалитету хране и не размишљамо. Нутриционисткиња Бранка Мирковић је позвала све да после поста буду умерени при конзумирању хране.
Пост је духовно, али и телесно прочишћење организма. После дужег периода када смо се устручавали у исхрани, следе дани када имамо право да једемо све, што год и како год. Управо у том стању слободе избора чинимо најчешће грешке. Нарочито после седмица када смо своје тело ускраћивали неких ситних задовољстава у исхрани. Нутриционисткиња Бранка Мирковић апелује да приликом уношења масти у исхрани, будемо опрезни и умерени.
– Пре свега треба умерен у количини јер масна храна уме да направи озбиљне проблеме. Ми имамо два проблема, колико често треба јести меса и количина порције, што је већи проблем! Деца у развоју морају да једу месо у складу са њиховим узрастом, старији могу мање. Одрасла особа треба да једе два до три пута недељно црвено месо, два пута рибље или бело месо и два дана треба да буду без месних производа које треба заменити биљним протеинима, рекла је нутриционисткиња Бранка Мирковић.
Гојазност је болест данашњице, продукт савремених услова живота и потреба савременог човека. Поред таложења штетних масти у организму, негативни ефекти су бројни почев од оних баналних, естетских проблема, па све до великих срчаних и мишићних сметњи, опасних по живот. Због свега тога је умереност у свему, а посебно у исхрани, одговор на све проблеме. Такође и физичка активност треба бити умерена, али свакодневна, као и сама исхрана, те ће елиминација штетних материја из организма бити ефектнија.